Un roi de 3.000 de stele, imaginea pentru aniversarea a 25 de ani de existenţă a telescopului Hubble FOTO

Un spectaculos și strălucitor "covor" de stele tinere, asemănător unui multicolor foc de artificii, este imaginea oficială aleasă joi de Agenția spațială americană (NASA) pentru a aniversa 25 de ani de existență ai telescopului spațial Hubble, informează EFE.

23 apr. 2015, 16:37

Hubble a transformat complet concepția noastră despre Univers„, a declarat astronautul John Grunsfeld, administrator asociat al Departamentului pentru Misiuni Științifice al NASA, în cadrul unui eveniment organizat la Newseum, muzeul interactiv al presei din Washington.

VEZI şi Telescopul Hubble a surprins o imagine în care aceeaşi supernovă apare în patru ipostaze FOTO

Imaginea selecționată — care reamintește nenumăratele fotografii furnizate de Hubble de la lansarea sa, la 24 aprilie 1990 — prezintă un roi de aproximativ 3.000 de stele, numit Westerlund 2, ca omagiu adus astronomului suedez Bengt Westerlund, care l-a descoperit în anii 1970. Localizat la 20.000 de ani lumină de Terra, în constelația Carina, acest roi de stele are o vechime de circa 2 milioane de ani și include unii dintre cei mai strălucitori și mari aștri din galaxia noastră.

Citeşte şi Telescopul Hubble a oferit dovezi de CANIBALISM GALACTIC

În ciclul de evenimente programate pentru aniversarea telescopului Hubble, la Baltimore, are loc joi o reuniune a astronauților care au participat la cele cinci misiuni de reparații și îmbunătățiri ale logevivului „sărbătorit”, printre care se numără și actualul administrator al NASA, Charles Bold. Întâlnirea are loc la Institutul de Știință al Telescopului Spațial (STSCI).

Vineri, la Muzeul Aerului și Spațiului din capitala federală a SUA, punct de maximă atracție a turiștilor, se vor organiza ateliere și explicații demonstrative legate de modul de construire și funcționare a unor aparate spațiale.

Citeşte şi Telescopul HUBBLE aniversează 25 de ani în spaţiu. CELE MAI FRUMOASE IMAGINI ale Universului