Un român a câştigat procesul cu Poliţia Rutieră după ce permisul i-a fost suspendat pentru o alcoolemie infimă. Bărbatul a demonstrat că nu băuse deloc

Un șofer oprit în trafic pentru un control de rutină a rămas fără permis pentru luni de zile, după ce la testarea cu alcooltestul a rezultat o alcoolemie infimă de 0,03 mg/l. Bărbatul a chemat Poliția în judecată și a dovedit că nu consumase alcool deloc.

27 nov. 2023, 18:41
Un român a câştigat procesul cu Poliţia Rutieră după ce permisul i-a fost suspendat pentru o alcoolemie infimă. Bărbatul a demonstrat că nu băuse deloc

Judecătoria Galați a anulat un proces verbal de contravenție întocmit de IPJ Galați, prin care, pe 12 iunie 2021, unui șofer i s-a suspendat permisul pentru trei luni și a fost sancționat cu avertisment pe motiv că ar fi condus sub influența alcoolului. Decizia instanței nu este definitivă.

Conducătorul auto a fost oprit pe strada Prutului din Galați, iar la testarea cu alcooltestul a rezultat că avea o alcoolemie de 0,03 mg/l. Șoferul a cerut să îi fie prelevat sânge la Serviciul de Medicină Legală din Galați, iar rezultatul a fost zero.

Șoferul a acționat în judecată IPJ Galați pentru anularea procesului verbal de contravenție, iar judecătorul care a instrumentat cazul i-a dat dreptate.

Citeşte şi: Ce a pățit o româncă angajată ca badantă în Italia, după ce bătrâna pe care o îngrijea a prins-o uitându-se la televizor în timpul programului

„Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la aproximativ 40 de minute de la testarea cu alcooltest şi apreciază ca perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reţinerea în mod eronat a unor astfel de contravenţii. În aceste împrejurări, instanța apreciază că există un dubiu cu privire la situaţia de fapt reţinută prin actul contestat, dubiu care, în lumina celor anterior menţionate, nu poate profita decât petentului”, a stabilit magistratul.

În plus, în instanță și reprezentantul Poliției a recunoscut că plângerea conducătorului auto este întemeiată. Judecătorul a anulat actul de contravenție și sancțiunea suspendării permisului de conducere și a obligat IPJ Galați să îi plătească șoferului cheltuielile de judecată.

„Pentru considerentele arătate, instanța va admite cererea accesorie formulată de petent și va obliga intimata la plata către acesta a sumei de 1.020 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând contravaloarea taxei judiciare de timbru achitate în cauză și onorariu de avocat”, a stabilit magistratul.

Citeşte şi: Cum reușesc hoții să fure mașini de lux în doar 30 de secunde. Sunt luate chiar din fața casei