Un român a investit câteva mii de euro în panouri fotovoltaice, iar acum plătește cu 60% mai puțin la facturile la energie: „Este o investiție bună”

Tot mai mulți români își montează panouri fotovoltaice, fie că primesc sau nu sprijin din partea statului.

31 mai 2023, 20:49
Un român a investit câteva mii de euro în panouri fotovoltaice, iar acum plătește cu 60% mai puțin la facturile la energie: „Este o investiție bună”
Tot mai mulți români optează pentru panouri fotovoltaice

Românii aleg să își monteze panouri fotovoltaice, chiar dacă nu prind loc în programul Casa Verde Fotovoltaice. Chiar dacă sunt nevoiți să le plătească din fonduri proprii, aceștia se declară mulțumiți, considerând că este o investiție care se reuperează în scurt timp.

Este și cazul lui Andrei, care și-a montat panouri fotovoltaice în vara anului trecut, iar acum plătește mai puțin cu 60% la factura de energie.

„Un consum în timp real de 3,2 kWh. Asta înseamnă că luăm de la reţea 2,1 kWh. Media lunară pe anii trecuţi era undeva la 2.500 de lei, înainte de punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic. După care factura medie a fost de o mie de lei”, a declarat acesta. pentru observatornews.ro.

Citește și: Panouri fotovoltaice doar cu buletinul. Programul Casa Verde vine cu modificări importante faţă de anii trecuţi

A investit 35.000 de lei, iar capacitatea instalată etse de 6 kWh. Chiar dacă și-a dorit să primească bani de la stat pentru asta, a ratat înscrierea în program, ceea ce a făcut imposibilă primirea acestui sprijin.

„Am ratat anul trecut înscrierea şi ne-am dorit să producem toată vara. Investiţia în sine, chiar şi fără program, este o investiţie bună, având în vedere perioada rapidă de amortizare”, a adăugat Andrei.

Instalarea de panouri fotovoltaice a devenit un trend în rândul românilor, fie că se face cu sprijinul statului sau nu.

„În momentul de faţă, din panourile instalate la nivel naţional, doar o treime sunt instalate prin casa verde. Restul s-au instalat prin fonduri proprii.”, spune Corina Murafa, expert în energie.

Citește și: Panouri fotovoltaice 2023. Schimbare majoră privind voucherele de 25.000 de lei, tichetele se dau pe regiuni

Prim-vicepreședintele PATRES, Martin Moise, explică: „Cetăţenii, în momentul în care au văzut că factura creşte, caută soluţii. Şi există această soluţie cu panourile pe casă, care e şi facilă şi uşoară, şi profitabilă”.

Așadar, pentru fiecare kWh instalat se plătește, în medie, 1.000 de euro. O problemă cu care se confruntă românii este timpul mare de așteptare.

„De când vrei să soliciţi o ofertă, până îţi montează sistemul durează între 6 şi 8 luni pentru a putea instala”, explică Sebastian Enache, reprezentant firmă energie.