Un român a fost răpit în Libia. Bărbatul lucra ca inginer pe un câmp petrolifer. Reacţia MAE VIDEO

Cel puţin două persoane, una dintre ele fiind un inginer român, au fost răpite sâmbătă de o miliţie libiană într-un atac asupra perimetrului Sharara, care face parte din câmpul petrolifer Murzuk, au declarat pentru EFE surse de securitate.

14 iul. 2018, 12:10
Un român a fost răpit în Libia. Bărbatul lucra ca inginer pe un câmp petrolifer. Reacţia MAE VIDEO

Atacul a avut loc la prima oră a dimineţii la unul dintre posturile de control pe unde se face accesul la câmpul petrolifer, unul dintre cele mai importante din sudul Libiei, au explicat pentru EFE sursele citate.

La rândul lor, reprezentanţi ai câmpului petrolifer, citaţi de presa libiană, au declarat că „atacatorii au răpit patru persoane, dar câteva ore mai târziu au eliberat două dintre ele. Una (dintre persoanele răpite) este un inginer român”, au menţionat aceştia.

Perimetrul Sharara face parte din câmpul petrolifer Murzuk, operat de compania spaniolă Repsol. Zăcământul a aparținut în anii 80 companiei române Rompetrol, dar o tranzacție controversată a făcut ca Repsol să devină noul dezvoltator.

Citeşte şi: Un ROMÂN a fost răpit la Tripoli de indivizi înarmaţi. Bărbatul era membru al unei misiuni a ONU

REACŢIA MAE

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, precizează că are în atenție cazul cetățeanului român.

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE.

„Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situația de securitate de pe teritoriul Libiei.

Precizăm faptul că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiți imediat zona sau țara!”, se precizează într-un comunicat de presă.