Un român de la Oxford a descoperit că banalul Propranolol pentru hipertensiune combate… rasismul

Este descoperirea de ultimă oră a unei echipe de cercetători de la Universitatea Oxford, între care s-a aflat şi un român. Echipa respectivă a aflat că banalele pastile împotriva hipertensiunii arteriale şi tahicardiei care au substanţa activă propranololul au ca "efect secundar" combaterea prejudecăţilor rasiste.
Sânziana Stancu
08 mart. 2012, 21:08
Un român de la Oxford a descoperit că banalul Propranolol pentru hipertensiune combate... rasismul

Aceasta este „jumătatea plină” a paharului, care se referă la prejudecăţile rasiste din subconştientul unei persoane. „Jumătatea goală” arată însă că propranololul nu este eficient în aceeaşi măsură când este vorba despre atitudinea conştientă a subiecţilor despre rasism, scrie Le Figaro.

La studiu a participat un număr restrâns de subiecţi – 36 de voluntari, bărbaţi „albi” – după cum precizează Le Figaro, citând la rândul său presa britanică, între care şi publicaţia The Independent. Pe cât de promiţătoare sunt în aparenţă rezultatele acestui studiu, pe atât de tulburătoare par a fi, pentru că deschid calea numeroarelor întrebări privind partea etică a problemei.

„Deja unele persoane şi-au pus întrebarea dacă ar trebui folosit propranololul pentru vindecarea concepţiilor rasiste”, a afirmat Sylvia Terbeck, cercetător în cadrul secţiei de Psihologie Experimentală a Universităţii Oxford, care a participat la studiul ale cărui rezultate au fost publicate în revista de specialitate  Psychopharmacology.

Şi mai interesant este faptul că unul dintre coautorii studiului este un profesor  de origine română, Julian Săvulescu, de la universitatea Oxford. „Cercetarea biologică ce urmăreşte să îi facă pe oameni superiori din punct de vedere moral are o istorie mai întunecată”, afirma el recent pentru The Independent. „Propranololul nu este un medicament împotriva rasismului, dar cum mulţi oameni se tratează cu acest medicament ce poate avea şi efecte de ordin moral, noi trebuie să identificăm şi să studiem aceste efecte secundare”.

În ultima vreme, unele dintre explicaţiile şi părerile cât se poate de serioase şi dezinhibate făcute de Julian Săvulescu, profesor de Filosofie şi Bioetică la Oxford şi directorul Centrului Oxford Uheiro de Etica Aplicată, au stârnit unele controverse.

De pildă, în mai 2010, Săvulescu declara în The Economist, cu prilejul creării celulei sintetice cu ajutorul computerului, de către o echipă condusă de biologul Craig Venter şi de microbiologul Hamilton Smith, câştigător al Premiu Nobel pentru Medicină în 1978, că „societatea noastră practică deja eugenia atunci cand face testele de detectare a sindromului Down la gravide” .Săvulescu este de părere că „eugenia liberală este orientată spre beneficiul oamenilor testaţi(…) pentru a le permite să aibă copii sănătoşi”.

De curând, prestigioasa publicaţie condusă de el, Journal of Medical Ethics, a găzduit în paginile sale un articol şocant, depre dreptul de a ucide nou-născuţii nedoriţi sau cu malformaţii şi boli genetice incurabile. Articolul respectiv a fost publicat de către doi cunoscuţi ai lui Săvulescu, profesorii Alberto Giubilini şi Francesca Minerva de la Universitaea Melbourne. Săvulescu a declarat că cei doi autori au primit ameninţări cu moartea după publicarea articolului, din partea unor “fanatici ce se opun valorilor unei societăţi liberale”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Singurul bulevard din București care are două nume. Faci doar 3 minute de la un capăt la celălalt cu metroul, are numai 1 kilometru și leagă două puncte strategice ale Bucureștiului
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună