Un român este cel mai bătrân bărbat din lume. Dumitru Comănescu a preluat astăzi acest titlu, la vârsta de 111 ani şi 202 zile

Dumitru Comănescu a devenit joi, oficial, cel mai bătrân bărbat din lume, după decesul britanicului Robert Weighton, care era cel mai longeviv bărbat de pe planetă.

28 mai 2020, 17:32
Un român este cel mai bătrân bărbat din lume. Dumitru Comănescu a preluat astăzi acest titlu, la vârsta de 111 ani şi 202 zile

Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908, la Proviţa de Jos, în Prahova. La Facultatea de Matematică l-a avut profesor pe Gheorghe Ţiţeica, iar în Agronomie l-a avut ca mentor pe fondatorul Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. A lucrat timp de 70 de ani, iar la 86 de ani a luat locul 5 pe ţară în cadrul unui examen de echivalare organizat pentru experţii agricoli.

Dumitru Comănescu spune că iubirea şi echilibrul sunt „secretele” vieţii lungi, iar dorinţa de a învăţa i-a păstrat mintea ageră. Acum îl ajută şi dieta creată special pentru el. Pentru că mănâncă destul de puţin, familia are grijă să-i pregătească alimente consistente, bazate în special pe grăsimi nesaturate.

Citeşte şi Un român a devenit al doilea cel mai bătrân bărbat din lume. Cum arată topul celor mai longevivi oameni în viaţă

„În primul război mondial aveam 6 ani la începere, nu îmi aduc aminte prea mult. Noi eram la ţară şi eram mai departe de marile fronturi. În 1918 însă, îmi aduc aminte de Marea Unire, când toţi oamenii au sărbătorit şi toată lumea cânta imnul. În al doilea război mondial, eu fiind inginer agronom, am fost mobilizat pe loc, în spatele frontului pentru a contribui la pâinea ţării. Într-adevăr, am trăit cu toate acestea multe evenimente violente şi am fost martori la atât de multe pierderi umane încât acum apreciez altfel ceea ce avem”, spunea el, într-un interviu pentru life.ro.

Întrebat care este secretul longevităţii sale, Comănescu spunea: „În primul rând cred că Dumnezeu, prin gena şi puterea pe care mi le-a dat. Dar sigur şi factorii de zi cu zi au fost foarte importanţi. Am avut o viaţă cumpătată, fără exagerări. Familia m-a ajutat enorm, fiica şi ginerele meu au avut grijă de mine în ultimii 30 de ani, iar în ultimii ani cei mai grei, soţia nepotului meu, care este nutriţionist m-a ajutat cu o dietă specială, care deasemenea a contribuit să îmi menţină vitalitatea. Şi, în general, toată energia pozitivă şi iubirea pe care am primit-o de la nepoţi şi strănepoţi„.

Dumitru Comănescu este cu 92 de zile mai în vârstă decât ocupantul locului 2, spaniolul Saturnino de la Fuente.

Cea mai în vârstă femeie din lume este japoneza Kane Tanaka, născută pe 2 ianuarie 1903.