Un român este acuzat de prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Marte. ARCA dezminte şi cere despăgubiri

Prăbuşirea sondei spaţiale Schiaparelli pe Marte, pe 21 octombrie, ar fi putut fi evitată dacă modulul ar fi fost testat corespunzător înainte de misiune, sarcină ce îi fusese încredinţată unei companii a unui român, Arca Space Corporation, a anunţat Agenţia Spaţială Italiană, citată de La Repubblica. Contactat de presă, românul a explicat că testele ar fi putut duce la un război NATO-Rusia.
Filip Stan
24 nov. 2016, 13:12
Un român este acuzat de prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Marte. ARCA dezminte şi cere despăgubiri

Agenţia Spaţială Europeană, ESA, a încredinţat contractul pentru a testa zborul şi intrarea în atmosferă a modulului spaţial firmei ARCA, a lui Dumitru Popescu, care a primit în schimb 1,1 milioane de euro. Aceasta a întâmpinat, însă, o serie de probleme, astfel că testele au fost anulate.

Mai exact, regiunea unde urma să fie făcut testul, deasupra Mării Negre, se afla în apropiere de Peninsula Crimeea, pe care Rusia tocmai o invadase.

Agenţia Spaţială Italiană a acuzat ESA că a acordat contractul unei companii care nu avea competenţa necesară pentru o astfel de sarcină.

Dumitru Popescu, în vârstă de 39 de ani, absolvent de Teologie, care şi-a întrerupt studiile de inginerie spaţială după trei ani, a fost contactat de La Repubblica. Aflat la Las Cruces, în New Mexico, el a declarat: “Noi suntem liniştiţi, am făcut tot posibilul: pentru acel test ar fi trebuit să zburăm prea aproape de baza rusă de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea şi am fi riscat să provocăm un conflict între Federaţia Rusă şi NATO”.

Popescu a fost întotdeauna un visător, scrie La Repubblica. În 1999, el a înfiinţat Arca, dar a avut numeroase eşecuri în proiectele sale, astfel că şi-a atras inclusiv criticile Agenţiei Spaţiale Române, care a descris compania drept “un grup de amatori care caută numai publicitate”

În aceste condiţii, în 2014, Popescu a decis să se mute în New Mexico. Acolo, el a început să producă drone, însă fără să aibă prea mare succes, potrivit cotidianului italian.

Modulul Schiaparelli, parte a misiunii ExoMars 2016, organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în colaborare cu Rusia, s-a prăbuşit pe planeta Marte cu o viteză de peste 300 de kilometri pe oră şi s-a dezintegrat la impactul cu scoarţa marţiană, au anunţat, pe 21 octombrie, cercetătorii europeni.

Potrivit concluziilor comisiei de anchetă internă ale ESA, unitatea de măsură a inerţiei a dat, la un moment în timpul procesului de asolizare, date greşite, ceea ce a dus la un lanţ de comenzi eronate date de computerul de bord, care au provocat prăbuşirea sondei.

Practic, senzorii au detectat la un moment dat că modulul se află deja pe suprafaţa Marte. Cauza acestei defecţiuni nu este clară deocamdată.

Eşecul ExoMars2013 nu a fost primul de acest fel pentru europeni. În urmă cu 13 ani, sonda britanică Beagle2, din cadrul misiunii Mars Express, s-a prăbuşit de asemenea.

Doar NASA a reuşit până acum să plaseze vehicule de explorare pe suprafaţa planetei Marte care au reuşit să funcţioneze după coborârea pe ”Planeta roşie”.

UPDATE. Ca reacţie la aceste informaţii, ARCA Space Corporation a emis un comunicat în care specifică faptul că modulul spaţial nu s-a prăbuşit din cauza românilor: „In urma acuzațiilor lansate de planetologul italian Enrico Flamini, liderul echipei stiintifice a Agentiei Spatiale Italiene, în data de 19 noiembrie, acuzatii care indică ARCA Space Corporation responsabilă pentru prăbușirea modulului Schiaparelli al misiunii Exomars, precizam urmatoarele:

Am fost în contact cu Agenția Spațială Europeană și nu am reacționat până în acest moment deoarece am decis să așteptăm rezultatele anchetei. Acestea sunt rezumate într-un comunicat de presă al Agenției Spațiale Europene, emis în data de 23 noiembrie în căre se precizează: „Parașuta (modulului Schiaparelli n.n) s-a deschis normal, la o altitudine de 12 km și o viteză de 1730 km/h. Scutul termic al vehiculului și-a îndeplinit misiunea și a fost eliberat la o înălțime de 7,8 km.

În timp ce modulul Schiaparelli cobora (catre solul marțian n.n) atașat de parașuta, radioaltimetrul Doppler a funcționat corect și măsurătorile au fost introduse în sistemul de ghidaj, navigație și control. Cu toate acestea, cantitatea mare de date primită de Unitatea de Masură Inerțială a condus la o suprasaturare a sistemului, la puțin timp după deschiderea parașutei. Datele eronate, introduse în sistemul de navigație au generat date care aratau o altitudine negativă, sub nivelul solului. Acest lucru a condus la desprinderea prematura a parașutei de modulul Schiaparelli, o scurtă aprindere a motoarelor de frânare și pornirea sistemelor de aterizare, ca și când modulul Schiaparelli ar fi aterizat. În realitate, vehiculul se afla încă la o altitudine de 3,7 km.”

ARCA nu a fost niciodata responsabilă pentru producerea sau testarea Unității de Măsură Inerțială care a generat date eronate, date care au condus la prăbușirea modulului Schiaparelli al navei cosmice Exomars. Testarea parașutei de coborâre pe solul marțian a fost încredințată ARCA, aceasta funcționând în parametrii normali în timpul misiunii de pe Marte, după cum arată ancheta Agenției Spațiale Europene.

Vom încerca să înțelegem care au fost cauzele care au generat declarațiile domnului Flamini cu patru zile înaintea comunicarii rezultatelor anchetei care arată că Unitatea de Măsură Inerțială de a cărei testare fost responsabila o companie italiană nu a funcționat, iar parașuta a cărei testare a fost încredințată companiei noastre a funcționat perfect. Ce s-a dorit să se obțină prin aceste declarații?

Vom întreprinde în următoarele zile acțiunile necesare pentru ca domnul Enrico Flamini să suporte costurile declarațiilor care au generat o campanie de presa a carei țintă a fost ARCA Space Corporation și CEO-ul ei”.

DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Ce viteză aveau Diogo Jota și fratele său în momentul accidentului mortal. Filmul complet al tragediei, anunțat de polițiști
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
Limba cu cele mai multe cuvinte din lume: nu e vorba nici chineză, nici de germană
DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România trebuie să strângă și mai mult șurubul. S-a dat ordin
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
BREAKING | Preotul Ioan Mihai Măriuța, de la Gugești, a murit la doar 35 de ani
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Urmează și mai multe taxe pentru români. UE ne-a anunțat decizia
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați