Un satelit spaţial „a ars în atmosfera Pământului”, susţin autorităţile ruse VIDEO

Satelitul spaţial rus Kosmos-1220, care fusese programat pentru prăbuşirea pe Pământ, duminică, ar fi ars la reintrarea în atmosfera planetei, potrivit experţilor de la agenţia spaţială rusă. Experţii nu au putut spune exact unde satelitul se va prăbuşi, reprezentând un "adevărat pericol" pentru zonele populate.

17 feb. 2014, 15:14
Un satelit spaţial „a ars în atmosfera Pământului”, susţin autorităţile ruse VIDEO

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, colonelul Dmitry Zenin, a declarat pentru agenţia Itar-Tass că fragmentele satelitului au ars în atmosferă, la ora 17:58 – ora Moscovei.

Colonelul Alexei Zolotukhin, care declarase anterior pentru RIA Novosti că „factori externi” au făcut imposibilă predicţia locului unde se va prăbuşi satelitul, a precizat că Centrul de Comandă Spaţial al Rusiei a monitorizat reintrarea.

Cu toate astea, declaraţiile lor nu s-au potrivit cu cele ale astronomilor din Arabia Saudită care precizat că racheta Kosmos-1220 s-a prăbuşit pe Pământ, în jurul orei 04:40, duminică.

„Este vorba despre o rachetă activă şi nu despre rămăşiţele unei rachete„, a spus Mohammed Aoudeh, directorul Centrului Astronomic din Jeddah.

Această oră este mai apropiată de cea prezisă de NASA, iar o înregistrare video făcută în Arabia Saudită arată racheta căzând pe Pământ, ca o minge de foc.

Deşi experţii au spus că sunt şanse mari ca mai multe fragmente să supravieţuiască reintrării în atmosferă şi să cadă pe Pământ, până acum nu există raporturi despre victime sau daune cauzate de ele.

„În cei 56 de ani de zbor spaţial, circa 15.000 de tone de obiecte spaţiale făcute de om au reintrat în atmosferă, fără să cauzeze victime, pânăla ora asta”, a declarat Heiner Klinkrad, şeful Space Debris Office de la ESA.