Un scriitor britanic faimos cere paşaport irlandez din cauza Brexitului. Marea Britanie, „o ţară prostească şi frustrantă”

Scriitorul britanic Lee Child, creatorul seriei thriller ''Jack Reacher'', a declarat că solicită paşaport irlandez din cauza Brexitului.  Lee Child, pe numele real James Grant, trăieşte în Marea Britanie, dar şi în Statele Unite şi are dreptul la un paşaport irlandez deoarece tatăl său s-a născut în Belfast, notează Press Association.

25 nov. 2019, 09:59

Scriitorul a afirmat că îşi doreşte să obţină paşaport irlandez pentru a evita eventuale restricţii de călătorie în Europa după Brexit. ‘Încă nu am paşaportul, dar se va întâmpla foarte curând; ca să fiu sincer, pare că trişez pentru că voi intra pe uşa din spate”, a declarat Child pentru The Irish Times.

Autorul a vorbit în Berlin cu ocazia unui ”Turneu al Prieteniei” european, în cadrul căruia Child şi autorii britanici Kate Mosse, Jojo Moyes şi Ken Follett şi-au exprimat poziţia împotriva Brexitului.”Nu sunt un mare fan al Marii Britanii, chiar dacă m-am născut acolo. Este o ţară prostească şi frustrantă, motiv pentru care m-am mutat în America”, a spus Child, informează Agerpres.

Scriitorul l-a criticat, de asemenea, pe premierul Boris Johnson pe care l-a descris drept un elitist. ”Dacă ar fi mers la şcoala mea, acum nu ar fi prim-ministru”, a spus Child.

Cărţile semnate de Lee Child s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare. Cea mai recentă carte semnată de Lee Child, intitulată ”Blue Moon”, a fost lansată recent, la sfârşitul lunii octombrie.

Autorul de romane thriller Lee Child a fost desemnat scriitorul anului la gala British Book Awards 2019 organizată în luna mai, potrivit Agerpres.

Scriitorii Ken Follett, Jojo Moyes, Kate Mosse şi Lee Child, patru nume grele ale literaturii britanice, întreprind în luna noiembrie un „Turneu al prieteniei” în Europa, pentru a face auzite vocile celor 48% dintre britanicii care au votat împotriva Brexitului.