Un şef Al-Qaida a fost ucis într-un atac al forţelor afgane şi americane

Conducătorul Al-Qaida pe Subcontinentul Indian (AQSI) Asim Umar a fost ucis într-un atac al forţelor afgane şi americane, în sudul Afganistanului, la sfârşitul lui septembrie, au anunţat marţi serviciile afgane de informaţii NDS,

08 oct. 2019, 17:50
Un şef Al-Qaida a fost ucis într-un atac al forţelor afgane şi americane

Liderul Al-Qaida pe Subcontinentul Indian (AQSI) Asim Umar, ucis într-un raid americano-afgan, anunţă serviciile afgane de informaţii NDS

”NDS poate confirma moartea lui Asim Umar, liderul Al-Qaida pe Subcontinentul Indian, într-un raid comun americano-afgan la o bază a talibanilor”, anunţă serviciile afgane într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministerul afgan al Apărării anunţa la 23 septembrie un raid la Musa Qala (sud), împotriva ”unei ascunzători folosite de talibani şi terorişti străini din Al-Qaida”, potrivit news.ro.

Raidul a vizat un ”grup terorist implicat în pregătirea unor atacuri teroriste” şi a permis distrugerea unui depozit de echipamente destinate acestor atacuri.

Autorităţile locale au anunţat că operaţiune, care a inclus atacuri aeriene, s-a soldat de asemenea cu victime civile – femei şi copii care se duceau la o nuntă.

Potrivit NDS, în acest raid a fost ucis un cetăţean pakistanez şi ”alţi şase membri AQSI”, între care şi un anumit Raihan, un curier al liderului Al-Qaida Ayman Al-Zawahiri, potrivit news.ro.

Provincia Helmand, în care se află Musa Qala, este controlată în mare parte de talibani.

AQSI este aripa istorică a Al-Qaida din leagănul său istoric – Afganistan şi Pakistan – dar şi în India, Bangladesh şi Myanmar.

Asim Umar era conducătorul AQSI din 2014, când succesorul lui Osama ben Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri, i-a dezvăluit existenţa. Asim Umar, care se ascundea în Pakistan, s-ar fi născut în India, potrivit Trezoreriei americane.