Un şeic arab a preluat Insula Mare a Brăilei pentru 200 de milioane de euro

Al Dahra, o companie din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost, care administrează Insula Mare a Brăilei. Terenul nu este parte a tranzacţiei, fiind proprietatea a statului, dar va fi folosit în continuare, în arendă, de firma cumpărată de şeic.

04 iul. 2018, 06:47
Un şeic arab a preluat Insula Mare a Brăilei pentru 200 de milioane de euro

Constantin Duluţe, unul dintre cei mai bogaţi 100 de români, cu o avere estimată la circa 60 de milioane de euro, a vândut pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost SA, pe care o preluase de la Culiţă Tărâţă. Societatea are în administrare cea mai mare fermă agricolă a României, Insula Mare a Brăilei, unde statul român deţine 56.000 de hectare de teren arabil de primă calitate, care este concesionat integral amintitei firme, aceasta plătind anual o arendă de circa 5 milioane de euro (echivalentul a 600 de kilograme de grâu pe hectar).

Cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni al Agricost, contra a circa 200 de milioane de euro plus angajamentul unor investiţii de 500 de milioane de euro, este compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, scrie Adevărul.

Informaţia a fost confirmată şi de surse din Ministerul Agriculturii, care au mărturisit că ar fi existat şi discuţii legate de menţinerea contractului de arendă aşa cum a fost semnat cu Agricost sub vechiul acţionariat, adică cel puţin până în anul 2032. De asemenea, Consiliul Concurenţei a avizat pozitiv tranzacţia prin care Al Dahra intră în piaţa agriculturii din România.

Hamdan Bin Zayed Al Nahyan (55 ani) este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.