Un serial francez şi un documentar franco-israelo-palestinian, printre câştigătorii International Emmy Awards

Serialul francez "Les Revenants" (Strigoii) a fost desemnat, luni seară, cel mai bun serial dramatic în cadrul ceremoniei de decernare a International Emmy Awards, consacrat producţiilor de televiziune străine. Filmul "Cinci camere sparte" a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar.

26 nov. 2013, 07:23
Un serial francez şi un documentar franco-israelo-palestinian, printre câştigătorii International Emmy Awards

Serialul fantastic „Les Revenants”, produs de Caroline Benjo, Jimmy Desmarais, Haut et Court şi Canal+, a fost cumpărat deja de circa 40 de ţări, printre care Statele Unite, Canada, Australia, Germania şi toată America Latină. La primirea distincţiei aurite, la Hilton New York, Caroline Benjo a mulţumit Canal+ „pentru îndrăzneala alegerilor” şi Sundance Channel, care difuzează serialul în Statele Unite în versiune subtitrată.

„Cinci camere sparte”, documentar franco-israeliano-palestinian realizat de Emad Burnat şi Guy Davidi, care prezintă rezistenţa unui sat palestinian cu ajutorul camerelor sparte ale lui Emad Burnat, cameraman palestinian autodidact, a triumfat la categoria film documentar.

Burnat s-a bucurat de această „mare onoare”, arătând că este primul palestinian care primeşte un premiu Emmy. „Vrem acelaşi lucru ca şi dumneavoastra, pace şi libertate”, a spus el, adăugând că palestinienii „au nevoie de sprijinul dumneavoastra”. Terminat în 2011, filmul a fost deja nominalizat la premiul Oscar pentru Cel mai bun film documentar în 2013, fiind recompensat la Festivalul Sundance 2012 cu premiul pentru Cel mai bun regizor internaţional, precum şi cu Premiul publicului şi Premiul special al juriului la International Documentary Film festival de la Amsterdam, în 2011.

Au fost 36 de nominalizaţi din 19 ţări la nouă categorii la a 41-a ediţie a International Emmy Awards, prezentată în acest an de actorul britanic John Oliver. Câştigătorii au fost din şase ţări – Australia, Brazilia, Franţa, Germania, Coreea de Sud şi Marea Britanie.

Cea mai bună actriţă a fost Fernanda Montenegro din Brazilia, în filmul „Sweet Mother” (TV Globo), iar Cel mai bun actor, Sean Bean, pentru rolul din „Accused”. La categoria mini-serial a fost desemnată câştigătoare producţia germană „A Day for A Miracle”.