Un șofer român de TIR a lăsat traficanții de droguri fără cocaină în valoare de 43 de milioane de euro. Cum le-a dat camionagiul planurile peste cap

Un conațional, care efectua un transport de lemne în Franța, a lăsat traficanții de droguri fără cocaină în valoare de 43 de milioane de euro. O schimbare bruscă de planuri a dus la arestarea a 10 persoane.

10 oct. 2023, 17:39
Un șofer român de TIR a lăsat traficanții de droguri fără cocaină în valoare de 43 de milioane de euro. Cum le-a dat camionagiul planurile peste cap
Un șofer român de TIR a lăsat traficanții de droguri fără cocaină în valoare de 43 de milioane de euro. Cum le-a dat camionagiul planurile peste cap

Un șofer român de TIR, care efectua un transport de lemn exotic în Franța, a „prădat” traficanții de droguri de 43 de milioane de euro în cocaină. Nu mai puțin de 730 de kilograme de praf alb halucinogen a fost găsit de polițiștii francezi.Zece persoane sunt audiate în acest caz, însă nu vor să dea informații despre capii rețelei de trafic de droguri.

Citește și: Alina Gorghiu, măsuri privind traficul și consumul de droguri: „Trebuie să suplimentăm resursele DIICOT și în centre universitare, în zonele cu un turism peste medie și în zonele unde au loc festivaluri”

Mișcarea unui șofer român de TIR care a lăsat traficanții fără droguri

Zece inculpați sunt judecați la Bordeaux, într-un dosar de trafic de droguri halucinant, după confiscarea a 730 kg de cocaină, în ianuarie 2020. Totul a fost posibil datorită deciziei surprinzătoare a unui șofer român de TIR, potrivit portalului de știri francez 20Minutes.

Chiar și polițiștii au fost surprinși de situație și mai ales de captura de-a dreptul impresionantă. Datorită deciziei camionagiului român, traficanții au rămas fără toată cantitatea de cocaină, peirzând, practic, zeci de milioane de euro. Plecarea timpurie a șoferului din portul Anvers, în dimineața zilei de 24 ianuarie 2020, pare să fi perturbat planurile traficanților de droguri. Din cauza acestei mișcări la care nu se așteptau, zece inculpați sunt judecați de Tribunalul Penal din Bordeaux. Ei sunt acuzați de tentativă de transport neautorizat de droguri, participare la o asociere infracțională, deținere de arme și riscă pedepse maxime de la zece la douăzeci de ani de închisoare.

Venite din Brazilia, 660 de blocuri de cocaină, cu o puritate medie de 76%, ascunse printre scânduri de lemn și a căror valoare de piață este estimată la 43 de milioane de euro, au fost transportate în portul Anvers, din Belgia. Acolo, cu ajutorul unui complice, drogurile urmau să fie livrate traficanților. Între timp, șoferul român responsabil cu transportul containerului cu lemne în Franța, care n-avea habar de drogurile transportate, a plecat din port mai devreme, la indicațiile managerului firmei de transport, care i-a dat mai repede datele destinației finale, fiind vorba de o firmă de tâmplărie din Montussan, în Gironde.

Traficanții de droguri, alertați de complicele lor belgian, au trimis o echipă să recupereze prada în Montluçon și Montélimar, înainte de a realiza că a existat o neînțelegere cu privire la numele orașului în care livrase șoferul român containerul și că pachetele de cocaină se află în Montussan, în regiunea Bordeaux. Între timp, când proprietarii tâmplăriei au deschis containerul și lăzile în care erau scândurile, au descoperit cocaina și au alertat Poliția. Traficanții au trimis un grup de recuperatori pentru a reintra în posesia drogurilor, însă la momentul intrării prin efracție, în miez de noapte, au fost întâmpinați de peste 20 de polițiști.

Unul dintre cei zece reținuți, cel care conducea echipa de recuperatori, a spus judecătorului în prima zi de audieri că în ceea ce privește traficul de droguri, „cărăușii sunt întotdeauna sacrificați!”. De când au fost arestați cei zece inculpați, de aproape patru ani, niciunul n-a oferit vreo informație despre capii rețelei și despre cine i-a angajat ca să recupereze drogurile.

Citește și: MAI propune un pachet de legi DRACONIC pentru creşterea siguranţei rutiere şi combaterea traficului de droguri