Un studiu Oxford avertizează: E posibil ca jumătate din populaţia Marii Britanii să fie deja infectată cu coronavirus

Noul coronavirus ar putea deja să fi infectat în Marea Britanie mult mai mulți oameni au estimat cercetătorii, poate chiar jumătate din populație, conform studiilor efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford.

25 mart. 2020, 05:58
Un studiu Oxford avertizează: E posibil ca jumătate din populaţia Marii Britanii să fie deja infectată cu coronavirus

Trebuie să începem imediat studiile serologice pe scară largă – testarea anticorpilor – pentru a evalua în ce stadiu al epidemiei suntem acum„, avertizează Sunetra Gupta, profesor de epidemiologie teoretică la Oxford şi coordonatoarea studiului. Marea majoritate a celor infectaţi ar prezenta simptome uşoare sau deloc, dar există şansa ca aproape un procent din 1.000 să devină suficient de bolnavi încât să aibă nevoie de tratament în spital. 

Studiul relevă că noul coronavirus Covid-19 a ajuns în Marea Britanie cel târziu la mijlocul lunii ianuarie. Ca multe alte infecții emergente, s-a răspândit invizibil cu mai mult de o lună înainte ca primele cazuri oficiale să fie raportate în Regatul Unit, la sfârșitul lunii februarie.

Citeşte şi ŞCOLI ÎNCHISE de CORONAVIRUS. Ministrul Educaţiei ia în calcul prelungirea vacanţei forţate a elevilor

Cercetarea de la Oxford prezintă o viziune foarte diferită asupra epidemiei față de studiul de la Imperial College London, care a influențat puternic politica guvernamentală a Cabinetului Johnson. „Sunt surprinsă că a existat o astfel de acceptare necalificată a studiului Imperial„, a mai spus profesorul Gupta. Cu toate acestea, ea a fost reticentă în a critica guvernul pentru închiderea țării în scopul opririi răspândirii coronavirusului, deoarece exactitatea modelului Oxford nu a fost încă confirmată și, chiar dacă este corectă, distanțarea socială va reduce numărul de persoane care se îmbolnăvesc grav.

Studiul Oxford  readuce în atenție „imunitatea efectivelor”, ideea că virusul nu va mai răspândi atunci când suficientă lume va deveni rezistentă la acesta, deoarece a fost deja infectată. Dacă rezultatele sunt confirmate prin testare, restricțiile actuale ar putea fi eliminate mult mai devreme decât au indicat miniștrii Cabinetului Johnson.