Un submarin al Royal Navy se alătură operaţiunilor de căutare a avionului Boeing 777 dispărut

Un submarin britanic participă la operaţiunile de căutare din Oceanul Indian, alături de nave de suprafaţă, avioane şi elicoptere, pentru localizarea avionului Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord, relatează AFP.

02 apr. 2014, 08:07
Un submarin al Royal Navy se alătură operaţiunilor de căutare a avionului Boeing 777 dispărut

Submarinul HMS Tireless a sosit în zona căutărilor şi ‘va putea să contribuie la eforturile de localizare a avionului datorită capacităţilor sale avansate de căutare sub apă’, a anunţat Royal Navy.

Nava britanică HMS Echo urmează să sosească în zonă pentru a însoţi nava marinei australiene Ocean Shield, care a părăsit portul Perth (vestul Australiei) luni seara şi are la bord o sondă de 35 kilograme ataşată la capătul unui cablu pentru a capta undele sonore ale cutiilor negre ale avionului dispărut.

Operaţiunile de căutare a avionului malaezian acoperă o suprafaţă maritimă de 319.000 km2 (echivalentă cu suprafaţa Norvegiei) şi chiar dacă este stabilit un perimetru mai redus pentru sonarul american, acesta trebuie tractat cu o viteză de 5 km/h pentru a putea detecta semnale.

Premierul malaezian, Najib Razak, va sosi miercuri seara la Perth şi se va întâlni cu omologul său australian, Tony Abbott, şi cu coordonatorul operaţiunilor de căutare, Angus Houston, fost comandant al armatei australiene. Operaţiunile de căutare din sudul Oceanului Indian se desfăşoară în colaborare cu China, Coreea de Sud, SUA, Japonia, Malaezia şi Noua Zeelandă.

IPOTEZĂ ŞOCANTĂ în cazul avionului companiei Malaysia Airlines DISPĂRUT