Un sud-coreean răpit de Coreea de Nord a scăpat după 41 de ani

Un sud-coreean răpit de Coreea de Nord a scăpat şi a revenit acasă după 41 de ani, relatează Associated Press.

13 sept. 2013, 07:30
Un sud-coreean răpit de Coreea de Nord a scăpat după 41 de ani

Jeon Wook-pyo, în vârstă de 68 de ani, a fost unul dintre cei 25 de membri ai echipajelor a două bărci capturate de Coreea de Nord în Marea Galbenă, în 1972. Jeon, care a fugit din Coreea de Nord la începutul lunii august, este singurul care a scăpat din echipajul capturat.

Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud, care este responsabil pentru probleme intercoreene, a confirmat reporterilor că bărbatul a revenit în siguranţă în Sud, dar nu a furnizat alte detalii.

Coreea de Sud apreciază că peste 500 de sud-coreeni au fost răpiţi şi reţinuţi de Coreea de Nord de la încheierea războiului din Peninsula Coreea (1950-1953) cu un armistiţiu. Jeon a fost investigat timp de două săptămâni de către oficiali guvernamentali înainte de a se reuni cu familia sa în această lună.

Nordul şi Sudul au început recent convorbiri diplomatice, după ameninţări cu războiul în martie şi aprilie. Cele două părţi urmează să reia programul de reuniune a familiilor coreene şi să redeschidă un parc industrial comun, aflat chiar la nord de graniţa militarizată ce separă cele două Corei.