Un tabloid important din Rusia publică o înregistrare audio al spionului Serghei Skripal

Un cotidian popular rus a publicat joi ceea ce prezintă drept un mesaj vocal al fostului agent dublu Serghei Skripal care, în cazul în care se dovedeşte autentică, va constitui prima probă de viaţă a fostului spion, de la otrăvirea sa anul trecut în Anglia, relatează AFP.

23 mai 2019, 18:34
Un tabloid important din Rusia publică o înregistrare audio al spionului Serghei Skripal

Tabloidul Moskovski Komsomoleţ a publicat pe site acest mesaj vocal de 30 de secunde, dând asigurări că a fost lăsat de către Serghei Skripal nepoatei sale Viktoria, cu reşedinţa în Rusia.

Potrivit cotidianului, Serghei Skripal a sunat-o pe nepoata, la 9 mai, cu ocazia marcării vitoriei împotriva naziştilor în al Doilea Război Mondial.

”Totul îmi merge bine. În fine, nouă, Iulecicăi”, diminutivul fiicei sale Iulia, de asemena otrăvită, spune el într-un mesaj care pare lăsat într-o căsuţă vocală. ”Aş vrea să ştiu ce mai faceţi”, adaugă fostul spion, în vârstă de 67 de ani. Contactate de AFP, aurtorităţile britanice nu au comentat joi după-amiaza publicarea mesajului.

Potrivit Moskovski Komsomoleţ, este a doua oară când Seghei Skripal o sună pe nepoata sa, Viktoria, care locuieşte la Iaroslavl, la nord-est de Moscova. Prima oară, potrivit ziarului, el a sunat la câteva zile după ce soţul Viktoriei Skripal a fost lovit pe stradă de către un bărbat care l-a insultat pentru că are legărturi cu dublul agent.

Serghei Skripal – un fost colonel din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii (GRU), condamnat după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Regatului Unit, iar apoi a făcut parte dintr-un schimb de agenţi dubli – a fost găsit pe o bancă publică, la 4 martie 2018, la Salisbury, în sudul Marii Britanii. El nu s-a exprimat în mod public de atunci.

Regatul Unit acuză Rusia că se află în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal cu un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică – noviciok -, ca represalii faţă de colaborarea sa cu serviciile britanice de informaţii extrene (MI6).

Londra a acuzat GRU, însă Moscova, care denunţă ”acuzaţii inadmisibile”, dezminte ferm implicarea în acest caz, care a provocat o profundă criză diplomatică între cele două ţări.


loading...
Partenerii noștri