Un tanc M1A1 Abrams, distrus de o rachetă chineză. Incidentul a avut loc la Kirkuk

Pe 20 octombrie, în provincia Kirkouk, un tanc irakian M1A1 Abrams, produs de SUA, a fost distrus de o rachetă anti-tanc HJ-8 chineză, lansată de grupările militare din kurdistanul irakian. În primă instanţă s-a vehiculat ideea că tancul a fost distrus de o rachetă uşoară de infanterie MILAN, dar s-a revenit asupra informaţiei iniţiale.

27 oct. 2017, 14:47
Un tanc M1A1 Abrams, distrus de o rachetă chineză. Incidentul a avut loc la Kirkuk

Oficial, guvernul de la Beijing nu a făcut livrări de rachete HJ-8 către Kurdistanul irakian, dar se presupune că racheta ar fi ajuns în mâinile kurzilor după ce a fost capturată de ISIS, în 2014. Jihadiștii ar fi luat-o de la opoziția siriană, care ar fi obținut-o din Qatar.

La început s-a crezut că tanc a fost distrus de o rachetă germano-franceză anti-tanc MILAN, livrată de Germania militanţilor Peshmerga, din Kurdistanul irakian, pentru a-i ajuta în lupta lor împotriva ISIS. Modelul M1A1 Abrams, fabricat din 1984, nu este echipat cu sisteme moderne de protecție activă, cum se întâmplă cu tancurile produse în zilele noastre.

Lupta dintre forțele irakiene și militanţii kurzi Peshmerga a izbucnit pe 20 octombrie, în Altoun Koupri, la 35 km nord-vest de Kirkuk. Armata irakiană a preluat controlul asupra sectorului petrolier Kirkuk, ca represalii pentru referendumul de autodeterminare, din 25 septembrie, din Kurdistan, în ciuda interdicției impuse de Bagdad.