Un templu vechi de 5.000 de ani, descoperit de arheologi, în Peru FOTO

Arheologii din Peru au descoperit un templu vechi de 4.000-5.000 de ani în situl El Paraiso, aflat în apropierea capitalei, Lima.

13 feb. 2013, 20:05
Un templu vechi de 5.000 de ani, descoperit de arheologi, în Peru FOTO

Intrarea în structura rectangulară, estimată la 5.000 de ani vechime, se afla într-un pasaj extrem de strâmt. În centrul templului, arheologii de la Ministerul Culturii din Peru au găsit o vatră pe care ar fi fost arse ofrandele în timpul ceremoniilor.

El Paraiso este cel mai mare sit arheologic din centrul Peru, având zece ruine.

Arheologii au descoperit structura, care măsoară 6.82m pe 8.04m, în dreapta piramidei principale, când lucrau la întreţinerea ei. Intrarea era ascunsă de nisip şi de pietre.

Pereţii templului erau făcuţi din piatră şi acoperiţi cu o argilă fină galbenă, care conţinea şi urme de vopsea roşie.

Arheologii spun că această descoperire sugerează că comunităţile din perioada târzie preceramică (3500 – 1800 î.Hr.) erau mai strâns legate între ele decât se credea până acum.

Aceasta este prima structură de acest tip găsită în centrul Peru.

Arheologul Marco Guillen, liderul echipei care a făcut descoperirea, spune că vatra oferă informaţii despre civilizaţia care o folosea.

„Principala caracteristică a religiei lor era focul, care ardea în centru. Fumul îi ajuta pe preoţi să ia legătura cu zeii lor”, a spus Guillen.

Aşezarea de la Paraiso a fost ocupată de o comunitate de fermieri şi de pescari, formată din sute de oameni.

Experţii cred că în Peru mai sunt mii de ruine încă nedescoperite.