Un terorist responsabil pentru 40 de crime, eliberat din puşcărie după 31 de ani. A plătit cu mai puţin de un an pentru fiecare omor

Liderul istoric al mişcării separatiste basce ETA, Santiago Arrospide Sarasola, alias Santi Potros, condamnat în Spania mai ales pentru participarea la cel mai sângeros atentat comis de această grupare armată, a fost eliberat duminică din închisoare după ce a stat 30 de ani după gratii.

05 aug. 2018, 14:02
Un terorist responsabil pentru 40 de crime, eliberat din puşcărie după 31 de ani. A plătit cu mai puţin de un an pentru fiecare omor

Îmbrăcat într-o ţinută sport, el a părăsit în cursul dimineţii închisoarea Topas (din provincia Salamanca) cu un autoturism şi însoţit de trei persoane, fără să facă declaraţii presei.

Santiago Arrospide Sarasola a fost condamnat în mai multe procese, primind în total aproape 3.000 de ani de închisoare, dar a fost eliberat după 31 de ani, perioada maximă de detenţie în Spania. În mod direct el a fost implicat în uciderea a 40 de persoane, scrie presa spaniolă.

Principala sa condamnare a fost legată de participarea la atentatul cel mai mortal comis de ETA, respectiv atacul asupra magazinului Hipercor, soldat cu 21 de morţi pe 19 iunie 1987.

Aflat în închisoare, Santiago Arrospide Sarasola s-a delimitat de ideologia ETA şi a dezaprobat atentatul cu maşină-capcană ce a ucis două peroane la aeroportul Madrid-Barajas în anul 2006.

Eliberarea sa din închisoare a stârnit critici intense din partea asociaţiilor victimelor atacurilor comise de ETA, preşedintele asociaţiei Platforma de ajutor a victimelor terorismului, Miguel Folguera, calificând-o drept un act de ‘injustiţie’.

Gruparea teroristă ETA a ucis în total 853 de persoane, conform datelor guvernului spaniol. După trei decenii de violenţe şi de campanie pentru independenţa Ţării Bascilor, ea a anunţat anul acesta în luna mai autodizolvarea sa.