Un tribunal din Rusia interzice Facebook şi Instagram după ce compania Meta a fost declarată extremistă

Un tribunal din Rusia a decis luni interzicerea reţelelor Facebook şi Instagram în această ţară după ce a ajuns la concluzia că grupul Meta Platforms Inc este "extremist".

21 mart. 2022, 18:14
Un tribunal din Rusia interzice Facebook şi Instagram după ce compania Meta a fost declarată extremistă

Reţeaua Instagram a fost blocată după ce Meta a afirmat că le va permite utilizatorilor de social media din Ucraina să posteze mesaje care fac apel la violenţă împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi trupelor ruse trimise în Ucraina pe 24 februarie.

Anterior în cursul zilei de luni, Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) ceruse interzicerea ”imediată” a reţelelor sociale americane Facebook şi Instagram, în prima zi a unui proces pentru ”extremism”, într-un context de creştere a represiunii de la declanşarea ofensivei în Ucraina.

Potrivit agenţiei TASS, un reprezentant al companiei a declarat luni la tribunal că Meta şi-a modificat între timp regulamentul pentru a interzice ”rusofobia şi apelurile la violenţă”.

Citeşte şi: Rachetă rusească trecută prin zid, înfiptă în chiuveta unui apartament din Harkov. Imagini VIDEO incredibile

Instagram şi Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile fără utilizarea unei reţele virtuale private (VPN).

De asemenea, site-urile a zeci de media ruse şi străine, printre care al BBC, au fost blocate.

Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi ”teroriste”, prima etapă către blocarea lor.

Citeşte şi: Rusia susţine că 80 de ucraineni au murit într-un atac asupra unei baze de instrucţie, iar alţi 60 ar fi fost luaţi prizonieri