Un tribunal din San Diego a dispus reunirea familiilor de imigranţi

Preşedintele republican Donald Trump a obţinut însă o victorie importantă, după luni de contencios judiciar, marţi, când Curtea Supremă i-a validat controversatul decret privind migraţia în care vizează cetăţeni din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană.

27 iun. 2018, 11:04
Un tribunal din San Diego a dispus reunirea familiilor de imigranţi

Potrivit hotărârii din noaptea de marţi spre miercuri a tribunalului din San Diego, părinţii trebuie – mai puţin dacă prezintă un pericol pentru copiii lor –  să fie reuniţi cu copiii în termen de maximum 14 zile în cazul copiilor în vârstă de până în cinci ani şi în termen de maximum 30 de zile în cazul celorlalţi. Hotărârea cere Guvernului federal ”să înfrunte condiţiile haotice pe care le-a creat”, potrivit news.ro

Plângerea a fost depusă de Asociaţia de apărarea a dreptulor civice ACLU, în numele unor migranţi anonimi, contra Poliţiei Imigraţiei (ICE), căreia judecătorul Dana Sabraw îi cere, de asemenea, ”să facă totul pentru a facilita comunicarea” între familiile despărţite şi să le permită să îşi vorbească în maximum zece zile, informează news.ro.

Din Mai, urmăriri sistematice angajate contra părinţilor ce traversează frontiera împreună cu copiii lor au condus la despărţirea a peste 2.300 de minori, ceea ce a provocat un val de critici în Statele Unite şi în străinătate. Alte plângeri depuse în numele migranţilor marţi pun în discuţie ”traumatismul” despărţirii părinţilor de copii şi denunţă condiţii ”inumane” de detenţie în centrele ICE.

Citeşte şi S-a făcut dreptate: Un tribunal din San Diego a dispus reunirea familiior de migranţi separate de poliţia migraţiei

Săptămâna trecută, în faţa valului de condamnări în rândul Partidului său Republican şi ale ONU, Donald Trump a semnat un decret prin care a suspendat despărţirea părinţilor de copii ce au intrat împreună în Statele Unite în ultimele săptămâni, în mare parte solicitanţi de azil care fug din calea violenţei şi sărăciei din America Centrală.

Marţi, administraţia Trump a suspendat de facto urmăririle penale ale familiilor arestate la frontiera mexicană, în lipsa unor probe în vederea încarcerării lor. Acest nou baraj al politicii antiimigraţie a Guvernului federal porneşte, din nou, din Carolina, un bastion democrat, potrivit Agerpres.

Sacramento a fost dat în judecată de Departamentul Justiţiei din cauză că s-a proclamat stat ”sanctuar”, iar poliţia a primit instrucţiuni să nu mai colaboreze cu Poliţia federală a Imigraţiei în cazul unor migranţi fără acte care nu au comis infracţiuni violente.