Un urs a rămas CAPTIV două zile într-un cireş. Animalul a dispărut apoi brusc VIDEO

Un urs s-a cocoţat într-un cireş şi a rămas în pom timp de două zile, după ce s-a prins într-un lanţ pus de braconieri. După câteva zile de bâlbâieli ale autorităţilor, acestea nu au mai avut ce să salveze, întrucât animalul a dispărut, în mod bizar, din copacul în care era legat cu lanţul de fier.

03 iul. 2013, 06:17
Un urs a rămas CAPTIV două zile într-un cireş. Animalul a dispărut apoi brusc VIDEO

Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău, Ionuţ Apostu, la sosirea echipajelor de salvare s-a constatat că animalul nu se mai afla pe trunchiul copacului, acolo unde a stat, cel mai probabil, de luni noapte.

Autorităţile nu ştiu deocamdată dacă ursul, care are în jur de 200 de kilograme, s-a salvat singur sau a fost eliberat de către oameni din zonă.

Pădurarii susţin că, cel mai probabil, laţul în care a fost prins ursul s-a slăbit, animalul zbătându-se în tot acest timp pentru a scăpa. Lângă copacul în care ursul rămăsese blocat poliţiştii au găsit două laţuri intacte, scrie Mediafax.

Pădurarii şi medicii veterinari, care au găsit pe trunchiul copacului urme de sânge, spun că ursul este rănit şi avertizează că acesta ar putea fi extrem de agresiv.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău a mai spus că pădurarii vor monitoriza o perioada zona în care ursul a rămas captiv.

Ursul, care pare să nu aibă mai mult de 2 ani, s-a prins într-un lanţ pus de braconieri într-un pom de la marginea comunei Lopătari, Buzău, informează România TV. A încercat să scape din capcană şi s-a zvârcolit până a rupt toate crengile şi s-a rănit la o labă.

„E legat scurt, de aceea nu ajunge el jos. A venit la cireşe”, a spus un cioban din zonă. Localnicii s-au temut să se apropie de urs pentru că acesta este agresiv. „Când ne-a văzut pe noi s-a repezit spre noi aşa. Dar era prins şi a început să orăcăie, să facă urât”, a spus un localnic.

Oamenii au anunţat autorităţile. Pentru coborârea ursului din pom va fi nevoie şi de ajutorul pompierilor. „Se va lua în discuţie relocarea ursului în cazul în care se constată că ar putea produce pagube gospodăriilor din zonă sau în cel mai rău caz poate fi împuşcat dacă rănile suferite în urma prinderii în laţ îi pun în pericol sănătatea”, a spus Ionuţ apostu, director APM Buzău.

Potrivit Asociaţiei Vânătorilor din Buzău, numărul urşilor a crescut foarte mult în zonă, iar aceştia coboară adesea din munţi în căutare de hrană.

„Am fost aseară, am făcut o primă evaluare a situaţiei. Paznicul de vânătoare este la faţa locului, împreună cu poliţia. Am contactat şi o echipă care va încerca să tranchilizeze ursul, vom face toate eforturile pentru ca animalul să fie salvat. Avem şi un medic veterinar care va face o evaluare a rănilor suferite de animal în urma celor două zile de captivitate şi a faptului că este prin în lanţ, din păcate, cred că este destul de slăbit. Specialiştii vor spune dacă ursul poate fi salvat şi redat în libertate în siguranţă”, a declarat pentru România TV Ionuţ Apostu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Acesta a precizat că APM s-a autosesizat marţi după amiază, după ce informaţia a ajuns la paznicul de vânătoare, care abia marţi a anunţat autorităţile.

Locul unde a fost capturat ursul este în apropierea unei stâni, dar am discutat dimineaţă cu reprezentaţii poliţiei, au demarat deja o anchetă. Facem toate eforturile pentru salvarea acestui urs, care este un exemplar destul de tânăr, după estimările mele, de 2-3 ani„, a mai spus Ionuţ Apostu.

„Îmi pare foarte rău pentru că autorităţile s-au mişcat ca de obicei, adică cu lentoarea cu care ne-am obşinuit. Este a treia zi în care ursul este în copac. Abia acum vin la el. Este periculos, calm nu are cum să fie. O tranchilizare corectă, sper că medicul veterinar să ştie cu ce se tranchilizează un urs, că nu este acelaşi lucru ca la câine, să fie dat jos din copac, cu siguranţă se poate vindeca şi în sălbăticie se vindecă. Se face un antibiotic, un antiinflamator, medicul ar trebui să ştie. Nu se pune problema împuşcării lui. Nu avem de ce. Este cea mai simplă metodă să scape de el: l-am împuşcat şi spunem că sunt răni”, a declarat la România TV Kuki Bărbuceanu, coordonatorul Vier Pfoten.