Un val de aer rece a lovit Australia. S-au înregistrat temperaturi de 10 grade Celsius, record în ultimii 37 de ani

Locuitorii din estul Australiei au fost luaţi prin surprindere de zăpada care a căzut, peste noapte, peste statul New South Wales. În acelaşi timp, viiturile au făcut şi ele ravagii, provocând cel puţin un deces în statul Victoria, relatează Reuters.

10 iun. 2021, 14:43

Un val de aer rece a lovit Australia. În Sydney, oraşul cu cea mai mare populaţie, s-au înregistrat doar 10 grade Celsius, un record în ultimii 37 de ani. Locuitorii s-au bucurat, totuşi, de zăpada din mijlocul verii şi au profitat ca să construiască oameni de zăpadă.

Un val de aer rece a lovit Australia. Se înregistrează cel puţin 10 grade sub medie

Sunt sigur că vrem să ieşim cu toţii şi să facem un om de zăpadă„, a declarat Kevin Beatty, primarul din Cabonne Shire, unul dintre oraşele în care s-au înregistrat ninsori, pentru postul Australian Broadcasting Corporation.

Citeste si Prognoza meteo pentru două săptămâni. Cresc temperaturile, dar se anunţă şi ploi

Astăzi, va fi semnificativ mai frig în tot statul, astfel încât temperaturile vor fi în general cu cel puțin 10 grade sub medie și destul de multe locuri se vor apropia sau vor depăși cea mai scăzută temperatură maximă înregistrată”, a declarat meteorologul Gabrielle Woodhouse, potrivit news.com.au

În orașe precum Armidale și Glenn Innes, din nordul ţării, locuitorii au văzut zăpadă pentru prima dată după mulţi ani.

În stațiunile în care se schiază din sudul extrem, stratul de zăpadă a ajuns până la jumătate de metru în 24 de ore.

Nu vedem prea des căderi de zăpadă care să se întindă din New South Wales până la granița cu Queensland”, spun meteorologii.

Citeste si Scene interzise în Parlamentul australian. Parlamentarii s-au distrat cu prostituatele în camera de rugăciune a instituţiei

O imagine uluitoare din stațiunea Perisher arată cât de mare a fost stratul de zăpadă.

val de aer rece

Un deces din cauza inundaţiilor

În unele zone, s-au semnalat inundaţii cauzate de un sistem de presiune scăzută. O persoană a decedat în statul Victoria. Aici, autorităţile au cerut evacuarea celor 26.000 de locuitori din oraşul Traralgon, la circa 161,9 km vest de Melbourne. Poliţia a raportat ulterior că a găsit cadavrul unui bărbat într-un vehicul luat de ape în urma inundaţiilor.

Meteorologii au precizat că zăpada din New South Wales și din statul Victoria reprezintă un „eveniment semnificativ”, care nu a mai fost prezent de 16 ani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Oberon NSW (@visitoberon)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rebecca Jaques (@becjaques52)