Un ventilator de suport respirator pentru copii prematuri a fost donat de Salvaţi Copiii maternităţii Spitalului Ioan Cantacuzino

Un ventilator de suport respirator, indispensabil supraviețuirii copiilor născuți prematur, în valoare de 27.000 de euro, a fost donat de Organizația Salvați Copiii, miercuri, secției de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic "Dr. Ioan Cantacuzino" din București.

19 oct. 2016, 11:02
Un ventilator de suport respirator pentru copii prematuri a fost donat de Salvaţi Copiii maternităţii Spitalului Ioan Cantacuzino

„În ultimii patru ani, am primit mai multe echipamente performante de la Salvați Copiii necesare susținerii vieții acestor mici copii iar acum am primit și un aparat de ventilație asistată de ultimă generație. Din păcate, în zilele noastre trebuie să mai căutam ajutor și în altă parte, nu ajunge să stăm la ce ne oferă statul. Statul dă, dar, din păcate, poate nu are nici el fondurile necesare și toată lumea trebuie să se implice. Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor celor care au donat acei 2%. Vreau ca ei să înțeleagă că banii aceia se duc într-un loc bine țintit, cu care se salvează vieți”, a declarat dr. Adrian Crăciun, șef secție neonatologie, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Agerpres.

El a precizat că acest aparat „este indispensabil atât pentru copii, cât și pentru cadrele medicale care le oferă acestora îngrijiri”, putând face uneori „diferența între viață și moarte”.

Președintele comisiei de neonatologie din Ministerul Sănătății, dr. Cătălin Cîrstoveanu, a spus că, în România, „urgența infrastructurii este extrem de serioasă” și pe lângă investițiile care se fac în echipamente este nevoie să se mărească și numărul de personal medical.

„România nu poate să-și trateze toți acești copii decât într-o proporție mică. (…) Urgența infrastructurii este una extrem de serioasă, putem să investim în orice în actualele unități — echipamente, personal—, dacă nu mărim infrastructura, dacă nu suntem capabili să dublăm această infrastructură în România, o să păstrăm aceste cifre ale mortalității existente în prezent mulți ani de acum încolo”, a afirmat Cătălin Cîrstoveanu, precizând că „jumătate dintre morții noștri, prematuri sau nou-născuți, se întâmplă în maternități inadecvate, cu personal inadecvat, cu infrastructură inadecvată, adică la maternități de nivel doi sau chiar unu. Este inacceptabil acest lucru și trebuie să schimbăm asta”.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a spus că maternitatea din Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino” este prima unitate care a primit, în 2012, echipamente performante din partea organizației.

„Ne bucurăm să venim astăzi aici cu o nouă donație, un ventilator de suport respirator de 27.000 de euro. Până în prezent am adus mai multe echipamente, maternitatea și secția de neonatologie din Cantacuzino fiind primul nostru partener în programul pe care l-am început în 2012, de reducere a mortalității infantile, prin dotarea secțiilor de neonatologie”, a afirmat Gabriela Alexandrescu.

Ea a precizat că, pe lângă dotarea cu echipamente medicale, Salvați Copiii a susținut, în parteneriat cu maternitatea Cantacuzino, organizarea a patru programe de formare specializată a medicilor și a personalului, pentru îngrijirea optimă a gravidelor și nou-născuților, la care au participat peste 200 de medici, moașe și asistente din sudul țării.

Gabriela Alexandrescu a mai afirmat că în 2016 au fost strânși de la companii și persoane private 490.000 de euro, bani care vor fi direcționați în dotarea a 30 de maternități din țară.

Citeşte şi 29 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din întreaga ţară, dotate cu aparatură medicală