Un virus periculos a făcut prima victimă în România. Dacă ai aceste simptome mergi urgent la medic

Bărbatul a pierdut lupta cu viața după ce a fost infectat cu virusul West Nile. Există cinci simptome la care trebuie să fiți foarte atenți și care ar trebui să fie un semnal de alarmă care să vă trimită de urgență la medic.

18 aug. 2023, 14:04
Un virus periculos a făcut prima victimă în România. Dacă ai aceste simptome mergi urgent la medic

Un virus periculos face victime și în România. Este vorba despre West Nile. Din păcate, un bărbat a murit, iar alte 6 persoane au ajuns în stare gravă la spital.

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și prezintă cele cinci simptome care pot indica că ai contractat infecția. Cele cinci simptome sunt febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.

Citește și: Încă un virus amenință Europa! West Nile, transmis tot mai frecvent de către țânțari. Cum îl recunoști în funcție de simptome

„Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale.

Sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital mai ales că virusul West Nile a fost depistat deja în România în contextul unei monitorizări a riscului epidemiologic arboviral.

Citește și: Primul deces din România după infectarea cu virusul West Nile, transmis de ţânţari

 

Mic ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțarii care pot transmite acest virus periculos

Ce trebuie să știți (să faceți). (Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțari.

Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România, e bine de știut:

1. Sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.

 

2. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă.

 

3. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.

 

4. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

 

5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:

a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau

b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.

d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.

e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)

 

6. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.

 

7. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.

 

8. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.

 

9. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

 

10. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”, susține medicul Tudor Ciuhodaru.