Avion al EgyptAir prăbuşit în mare. Prima ipoteză: bombă la bord GALERIE FOTO VIDEO

Avionul EgyptAir, care efectua o cursă între Paris şi Cairo cu 66 de persoane la bord şi care nu a mai putut fi localizat cu ajutorul radarului, s-a prăbuşit în Marea Mediterană, potrivit unor surse citate de postul de telviziune Al Mayadeen. Autorităţile anunţă că au localizat fuselajul avionului.

19 mai 2016, 03:50

 

UPDATE 20.05, ORA 6.00: Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a lansat un apel joi la „intensificarea căutărilor” pentru „a găsi resturile avionului” companiei EgyptAir care s-a prăbușit în Marea Mediterană cu 66 de persoane la bord, anunță AFP. 

Într-un comunicat al președinției, Abdel Fattah al-Sisi a îndemnat „toate aparatele statului implicate, inclusiv Ministerul Aviației Civile (…), marinei și armatei aerului să își intensifice operațiunile de căutare” pentru „a găsi resturile avionului”.

UPDATE 20.58 Fuselajul avionului de pasageri egiptean prăbuşit joi dimineaţă în Marea Mediterană a fost găsit, anunţă un oficial din cadrul companiei EgyptAir, citat de CNN.

„Am găsit fuselajul”, a declarat, pentru CNN, Ahmed Adel, directorul adjunct al companiei EgyptAir.

Ahmed Adel nu a oferit detalii despre zona în care a fost localizat fuselajul avionului prăbuşit.

Întrebat despre cauzele prăbuşirii avionului, Ahmed Adel a precizat: „Există atât de multe cauze care pot conduce la prăbuşirea unui avion. În acest moment, nu avem explicaţii. Este necesară o investigaţie”.

În urmă cu câteva ore, fragmente ale aeronavei fuseseră observate plutind în sud-estul Mării Mediterane, în largul insulei elene Creta. Potrivit postului grec ERT1, fragmente de fuselaj fuseseră descoperite la 230 mile marine (450 km) sud-est de Creta.

UPDATE19:30 Avionul de pasageri egiptean prăbuşit joi în Marea Mediterană probabil a avut o bombă la bord, afirmă surse din cadrul serviciilor de informaţii americane citate de postul CNN. „Primele indicii par să confirme ipoteza unei bombe”, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei americane.

Probabilitatea unui atac terorist este mai mare decât cea a unei defecţiuni tehnice în cazul avionului de pasageri prăbuşit în Marea Mediterană, a afirmat şi ministrul egiptean al Aviaţiei civile, Sherif Fatih. „Există o probabilitate mai mare ca avionul să fi fost vizat de un atac terorist decât de o eroare tehnică”, a declarat Fatih, citat de presa egipteană şi de cea italiană.

UPDATE 17.00 Fragmente ale avionului EgyptAir care efectua o cursă pe ruta Paris-Cairo, cu 66 de persoane la bord, şi s-a prăbuşit în Marea Mediterană în cursul nopţii de miercuri spre joi au fost descoperite în largul insulei greceşti Creta, anunţă Le Figaro, citând un oficial militar grec.

Update 14:22 Avionul egiptean a căzut brusc în gol aproximativ 7.000 de metri şi apoi a făcut două manevre bruşte, înainte să dispară fără urmă, a informat ministrul Apărării din Grecia, citat de presa franceză. Avionul EgyptAir dispărut de pe radare s-a prăbuşit în largul insulei greceşti Karpathos.

Update 14:21 NATO este gata să ajute la operațiunilor de căutare a avionului Airbus A320, al companiei EgyptAir, care a dispărut joi dimineața deasupra Mării Mediterane, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

Update 14:01
Președintele francez Francois Hollande confirmă că aparatul de zbor al EgyptAir dispărut dimineață de pe radare ‘s-a prăbușit’ în mare și a dat asigurări că, împreună cu autoritățile egiptene, va face tot posibilul ca familiile să beneficieze de sprijin în această încercare. ‘Avem datoria de a afla tot ce s-a întâmplat. Nicio ipoteză nu este privilegiată, niciuna nu este exclusă’, a precizat Hollande. ‘În același timp, avem datoria de a trage toate concluziile, fie că este vorba despre un accident, fie că este un act terorist’, a mai spus el. Justiția franceză a anunțat deschiderea unei anchete în acest caz.

Update 13:46 Pilotul avionului egiptean nu a raportat „nicio problemă” în urma ultimului contact pe care l-a stabilit cu controlorii aerieni. Aceştia au comunicart cu pilotul când avionul se afla deasupra Insulei Kea şi nu a semnalat atunci nicio problemă, a informat televiziunea elenă Atenna. „Pilotul era destins şi chiar glumeţ, el mulţumindu-le (controlorilor de trafic, n.r.) în limba greacă„, a mai precizat aceeaşi sursă. 

Update 13:34 Autorităţile elene au anunţat din nou că operaţiunile de căutare a avionului dispărut în Mediterană continuă şi că până în prezent nu au dat niciun rezultat. „Până acum nu s-a descoperit absolut nimic„, a declarat o oficialitate a Pazei de Coastă elene.

Update 13:12 Rude neidentificate şi prieteni ai celor aflaţi în avionul dispărut de pe radar deasupra Mediteranei au venit pe Aeroportul Internaţional din Cairo. Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură veşti despre rudele şi prietenii lor care se aflau în avion. 

Update 13:06 Compania EgyptAir a primit o informaţie privind un eventual act de sabotaj la bordul aparatului dispărut şi a întărit securitatea a trei dintre zborurile sale, potrivit agenţiei Itar Tass. 

Update 13:04 Autorităţile elene au declarat spaţiu aerian închis zborurilor în vecinătatea zonei în care se crede că s-ar fi prăbuşit avionul şi în care se fac cercetări pentru a descoperi aeronava dispărută. Această zonă a fost stabilită pe criteriul ultimului semnal provenit de la avionul dispărut.

Update 13:01 Avioanele militare franceze au desfăşurat aparate de zbor de supraveghere Falcon care sunt la monitorizarea rutelor imigranţilor ilegali din Mediterana, pentru a da de urma avionului dispărut.

UPDATE 12.30 Ambasada României la Cairo are în atenţie incidentul produs astăzi, 19 mai 2016, în care a fost implicat un avion EgyptAir ce efectua un zbor pe ruta Paris-Cairo, având mai multe persoane la bord.

Imediat după semnalarea incidentului, misiunea diplomatică română a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile competente egiptene, în vederea obţinerii de informaţii suplimentare şi pentru verificarea existenţei unor cetăţeni români la bordul aeronavei.

Potrivit primelor informaţii furnizate de către autorităţile competente din Egipt Ambasadei României la Cairo, la bordul aeronavei EgyptAir nu se află niciun cetăţean român.

Ambasada României la Cairo menţine legătura cu autorităţile competente egiptene, până la finalizarea acestui incident.

Avion EgyptAir dispărut: Experţii francezi avansează ipoteza unui atentat

Update 11:35 Premierul egiptean Sherif Ismail nu exclude varianta unui atac teroris, ca ffiind o eventuală cauză a prăbuşirii avionului. În cadrul unei conferinţe de presă organizată în Cairo, Ismail precizat că nu sunt încă suficiente informaţii despre acest accident.

Update 10:49 Avionul care s-a prăbuşit în Marea Mediterană avusese o problemă la motor în 2013, a dezvăluit o sursă din autoritate egipteană pentru Sky News Arabia, cu condiţia păstrării anonimatului.

UPDATE 10.30 Armata egipteana neaga ca ar fi primit un mesaj de pericol de pe avion, cum sustinuse compania aeriana, potrivit Reuters.

Update 09:58 Aeronava dispărută ar fi lansat un apel de urgenţă înainte de a dispărea de pe radare, deasupra Mării Mediterane, iar acest mesaj ar fi fost recepţionat de către o unitatte militară egipteană la ora locală 04:26, adică la aproximativ două ore după momentul în care avionul a dispărut de pe radare, potrivit autorităţilor aviatice civile, informează Russia Today.

UPDATE: 09:34 Avionul s-a prăbuşit în mare, a confirmat compania EgyptAir. Echipe de salvare greceşti şi egiptene cooperează în cadrul operaţiunilor de căutare şi localizare a aparatului de zbor.

UPDATE 9:20 Controlorii greci de zbor i-au notificat pe omologii lor egipteni ca au pierdut legatura cu avionul, a declarat Ehab Mohy el-Deen, seful autoritatii aeriene egiptene:”Nu au cerut ajutor prin radio, nici nu au pierdut altitudine. Doar au disparut„.

UPDATE 09:00 Ihab Raslan, purtător de cuvânt al aviaţiei civile egiptene a declarat pentru SkyNews Arabia că avionul s-a prăbuşit, cel mai probabil, în Marea Mediterană. Canalul de ştiri libanez Al-Mayadin a informat că surse ale companiei EgyptAir ar fi confirmat că avionul a căzut în mare. Avionul intrase deja în spaţiul aerian egiptean când a dispărut de pe radare.

UPDATE 08:50 Potrivit Egyptair, lista pasagerilor care se aflau în avionul dispărut cuprinde 12 naţionalităţi. Detaliat: 30 egipteni, 15 francezi, doi irakieni, un britanic, un belgian, un sudanez, un portughez, un algerian, un canadian şi o persoană din Ciad, un kuweitian şi un saudit

UPDATE 08:45 Într-un interviu acordat CNN, vicepreşedintele EgyptAir, Ahmed Abdel a declarat că în avion se aflau 53 de pasageri, trei membri ai personalului de securitate, doi piloţi şi cinci membri ai echipajului – în total, 66 de persoane, informaţie care le contrazice informaţiile anterioare. De asemenea, Abdel a precizat că nu a fost emis niciun semnal de alertă din avionul care a dispărut subit.

UPDATE 8.30 Doua aeronave, un C-130 si un avion de avertizare timpurie au fost trimise în căutarea avionului dispărut, au anuntat oficiali ai statului major elen. O fregata se indreapta spre largul Mediteranei, iar elicoptere sunt in stand-by pe insula sudica Karpathos pentru potentiale operatiuni de salvare sau recuperare.

UPDATE 8.00  Potrivit flightradar24.com, ultima pozitie aeronavei transmisa de sistemele de la bord a fost deasupra Marii Mediterane.

O cursă EgyptAir, de la Paris la Cairo, a dispărut de pe radare, a anunţat compania pe Twitter, relatează CNN.

Într-un scurt comunicat pe rețelele sociale, EgyptAir a informat că zborul 804 era efectuat de un avion de tip Boeing 737-800 care decolase miercuri noaptea de pe aeroportul ‘Charles de Gaulle’ din Paris, urmând să aterizeze la Cairo joi dimineață, însă potrivit bbc.com, care citează site-ul flightradar24.com, aparatul este de tip Airbus A320.

Compania EgyptAir a declarat că cei doi piloţi aveau experienţă profesională. Capitanul avea 6.275 de ore de zbor, copilotul 2.766. Avionul era fabricat in 2003.

 

În avion se aflau 59 de pasageri și 10 membri ai echipajului, potrivit mass-media. Guvernul egiptean nu a făcut niciun anunţ oficial. La bordul aparatului se aflau şi doi bebeluşi.

Avionul zbura la o altitudine de 11.000 de metri în momentul în care a dispărut deasupra mării Mediterane, în spaţiul egiptean.

Zborul MS804 a pierdut contactul cu radarul la ora 02:45, ora locală, potrivit bbc.com. Operaţiunile de căutare sunt coordonate cu ajutorul autorităţilor elene, potrivit aceleiaşi surse.

Aparatul plecase din Paris la ora locală 23:09 (21:09 GMT) şi urma să ajungă în capitala egipteană joi, în jurul orei locale 03:00.

În martie, un aparat al companiei EgyptAir a fost răpit şi deturnat spre Cipru. Atacatorul, care luase ostatici, s-a predat ulterior şi toţi ostaticii au fost eliberaţi.

În octombrie, un avion de linie rusesc care decolase din staţiunea Sharm el-Sheikh s-a prăbuşit în Peninsula Sinai. 224 de persoane aflate la bordul aparatului şi-au pierdut viaţa. Oficialităţile ruse au informat că avionul fusese doborât de un dispozitiv exploziv. Ulterior, gruparea Stat Islamic a anunţat că militanţii săi ar fi plasat bomba în avion.