Una din şapte femei însărcinate dezvoltă diabet în timpul sarcinii

Una din şapte femei însărcinate dezvoltă diabet gestaţional, în timp ce jumătate dintre cele diagnosticate vor dezvolta diabet de tip II în următorii 5-10 ani după naştere. Ziua mondială de luptă împotriva diabetului promovează anul acesta prevenţia diabetului de tip 2, prin creşterea accesului femeilor la informaţie, diagnostic şi tratament.

15 nov. 2017, 10:48
Una din şapte femei însărcinate dezvoltă diabet în timpul sarcinii

Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul gestaţional este o creştere a nivelului de glucoză în sânge, care apare în timpul sarcinii, ceea ce creşte riscul unor probleme de sănătate, atât pentru mamă cât şi pentru copil. Acest tip de diabet apare, în general, în a doua jumătate a sarcinii, însă poate fi diagnosticat uşor, prin testul de toleranță la glucoză (TTG). Acest test se poate efectua la medic, între săptămânile 24-28 ale sarcinii.

Citeşte şi Aproape 2 milioane de adulţi şi câteva mii de copii suferă de diabet zaharat. Descarcă aici Carta Albă a Diabetului

Factorii de risc ce contribuie la apariţia diabetului gestaţional sunt:

– Supraponderarea înainte de sarcină (când greutatea corporală este cu 20% mai mare decat greutatea corporală ideală)
– Creşterea excesivă în greutate în primele 6 luni de sarcină
– Antecedente familiale de diabet (fraţi, surori, părinţi)
– Glicemia crescută înainte de sarcină, în perioada de repaos alimentar, sau toleranţă la glucoză redusă
– Naşterea unui copil mare la o sarcină anterioara (>4kg)
– Probleme de obstetrică la sarcinile precedente (întreruperi de sarcină, malformaţii, deces fetal intrauterin)
– Diabet gestaţional la sarcina anterioară
– Vârstă mai mare de 35 de ani
– Zahăr în urină sau o cantitate crescută a lichidului amniotic.

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva Diabetului, Roche Diabetes Care a lansat o campanie pentru creşterea gradului de informare a femeilor asupra diabetului care apare în timpul sarcinii – diabetul gestaţional.

Campania are rolul de a informa femeile care işi doresc să aibă un copil cu privire la riscul apariţiei acestui tip de diabet. Astfel, pe site-ul www.viatacudiabet.ro, femeile pot citi informaţii generale despre diabetul gestaţional, simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic şi tratament.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii a elaborat un program de depistare precoce a diabetului la persoanele cu risc crescut

De asemenea, pentru că stilul de viaţă şi regimul alimentar joacă un rol esenţial în gestionarea acestui tip de diabet, femeile pot găsi pe acest site şi exemple de exerciţii fizice şi de alimentaţie sănătoasă, care împreună pot avea un efect benefic asupra sănătăţii mamei şi a copilului.

„Diagnosticarea acestei boli dar şi urmarea unui tratament adecvat şi a unui stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă sunt deosebit de importante, deoarece diabetul gestaţional poate duce la apariţia unor probleme de sănătate ce pot afecta atât mamele, cât şi copilul, înainte şi după naştere. Tratamentul potrivit ajută femeile însărcinate să dea naştere unui copil sănătos, de aceea este important că femeile să poată găsi informaţiile necesare pentru a trece cu bine peste problemele generate de această boală”, a declarat Andrei Foisor, head of Roche Diabetes Care România.