Una din ţările cu TRADIŢIE în consumul de BERE şi-a diversificat gusturile, orientându-se spre SUCURI

Consumul de bere a scăzut în Germania. Deşi rămâne opţiunea preferată, populaţia şi-a diversificat în ultimii 20 de ani gusturile, orientându-se spre băuturile răcoritoare.

12 sept. 2013, 14:16
Una din ţările cu TRADIŢIE în consumul de BERE şi-a diversificat gusturile, orientându-se spre SUCURI

Berea începe să piardă teren în Germania. Este o băutură din cele mai vechi timpuri, pe bază de apă, orz şi drojdie şi a fost descoperită de sumerieni. Dar cei care au perfecţionat-o au fost călugării germani medievali: aceşti primi berari au fost cei care, an de an, au dezvoltat tradiţionala licoare galbenă, acidulată şi cu guler de spumă albă, potrivit Agerpres.

Berea medievală a devenit la un moment dat alternativa ieftină a vinului. Pentru mulţi, reprezenta o băutură puţin rafinată, menită să-i mulţumească pe cei umili în Evul Mediu. În zilele de azi, deşi consumul a mai scăzut, berea rămâne totuşi opţiunea preferată a germanilor.

Citeşte şi Cum deschizi o sticlă de bere, când nu ai desfăcător? Metoda uluitoare a unui german VIDEO

Tradiţia este importantă în Germania şi face trimitere la identitate. Este şi motivul pentru care berea este un simbol de identitate naţională iar consumul său trebuie stimulat: un german bea în medie 100 de litri de bere pe an – cel mai mare consum pe cap de locuitor din întreaga lume.

Fabricile de bere generează în jur de 65.000 de locuri de muncă şi produc circa 100 de milioane de hectolitri, ceea ce corespunde cu circa 10% din producţia mondială.

Din Shanghai până la New York, sau de la Johannesburg până în Siberia, trecând prin Buenos Aires, berea este cea mai populară băutură care se consumă, din producţie proprie, sau din import.

Şi tocmai către această piaţă mondială s-au orientat producătorii germani de bere cu proiectele lor de afaceri. Berarii germani au băgat în buzunare 7,6 miliarde de euro şi pot produce anual 150 de milioane de hectolitri de bere. În 2012, au produs însă doar 98 de milioane. În 1975 un german consuma în medie 151 de litri, o cifra care a scăzut la 107, iar tendinţa este de scădere.

Citeşte şi Câtă bere au băut românii în 2011

Potrivit Asociaţiei Producătorilor Germani de Bere, care cuprinde circa 1.340 de fabrici de bere, multe dintre fabricile mici sau mijlocii nu vor supravieţui previzibilului proces de concentrare. Diversificarea este una dintre strategiile prevăzute. Există în jur de 6.000 de varietăţi de bere, multe dintre ele produse de fabrici gestionate chiar de proprietari. Acestea au cunoscut un mare avânt datorită respectării ‘legii purităţii’.

Potrivit acestei legi, procesul de elaborare a berii nu trebuie să utilizeze niciun fel de conservanţi şi trebuie să folosească doar malţ de soi, hamei şi apă. Creşterea cererii de produse locale în aceste vremuri de criză favorizează noua diversitate.