Una dintre marile ameninţări ale Terrei poate fi prognozată

Comportamentul vulcanilor era considerat timp îndelungat imprevizibil. Cercetătorii moscoviţi infirmă, însă, acest punct de vedere. Ei au elaborat un model matematic al erupţiei vulcanice, graţie căruia poate fi stabilit gradul de activitate, ceea ce înseamnă că poate fi stabilit şi riscul pe care îl reprezintă.

02 nov. 2013, 10:15
Una dintre marile ameninţări ale Terrei poate fi prognozată

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Geologie a Institutului de Mecanică a Universităţii Lomonosov din Moscova au dezvoltat un model de măsurare a parametrilor unui vulcan, care arată gradul de activitate al proceselor seismice din interior.

Pe baza compoziţiei chimice şi proprietăţilor substanţelor eliberate de erupţii, cercetătorii pot să afle procesele care au loc în interiorul vulcanului, iar cu ajutorul unor modele matematice pot prognoza comportamentul lui. „Comparând datele compoziţiei chimice ale rocilor magmatice cu modelul nostru putem estima dimensiunea canalului prin care magma se ridică. Acest lucru ne ajută să evaluăm efectul unei posibile erupţii și viteza cu care magma se ridică la suprafaţă vulcanului”, spune Oleg Melnik, şeful Laboratorului de la Institutul de Mecanică, potrivit romanian.ruvr.ru. Aceste informaţii sunt extrem de preţioase atunci când se decide evacuarea oamenilor din zonă. 

Graţie acestui program, cercetătorii pot afla condiţiile în care s-a format magma în vulcan. De asemenea, studierea unor cristale oferă informaţii despre temperatura magmei şi modul de schimbare a presiunii în timpul erupţiei. Iar până la estimarea exactă a proceselor seismice nu e decât un pas, afirmă cercetătorii. Pentru a testa modelul lor, oamenii de ştiinţă au mers în Peninsula Kamceatka din Extremul Orient al Rusiei la vulcanul Bezîmiannâi. „Am reuşit să stabilim adâncimea la care se află focarul erupţiei şi cantitatea de magmă acumulată. Prin urmare, comportamentul vulcanului poate fi prognozat destul de exact”, a menţionat Oleg Melnik.