De ce ne loveşte recesiunea altora: Puterile Europei sunt principalul client al României

Previziunile privind scăderea economică a zonei euro din acest an ar putea afecta exporturile României, unul din motoarele economiei din 2011. Vezi un top trei al ţărilor în care exportăm şi produsele vândute.

31 ian. 2012, 06:47
De ce ne loveşte recesiunea altora: Puterile Europei sunt principalul client al României

România a fost salvată, anul trecut, de exporturi şi de agricultură, a căror dinamică a făcut ca PIB să iasă pe plus. În acest an, însă, nu mai putem miza pe agricultură care va avea, în cazul fericit, o evoluţie normală, de la excepţională anul trecut. Pe de altă parte UE , principalul partener de export al nostru, este ameninţată cu recesiunea astfel că este de aşteptat ca şi vânzările noastre de produse să se tempereze. De altfel, chiar şi preşedintele Traian Băsescu spunea recent, într-o intevenţie televizată, că în 2012 trebuie să ne bazăm doar pe propriile noastre forţe. În acest sens am creionat o imagine a exporturilor României pe categorii de produse şi ţări de destinaţie pentru a vă putea face o imagine a modului în care vor fi afectate, funcţie de dinamica economică a partenerilor comerciali.

UE este cel mai mare partener comercial al României şi principala destinaţie a exporturilor noastre. Din totalul exporturilor de 37 de miliarde de uro, în primele 10 luni ale lui 2011, 70% sunt către ţări UE.

Germania este principalul partener de export al României, potrivit datelor de la Statistică ianuarie-octombrie 2011. Valoarea produselor vândute în Germania a fost de puţin peste 7 miliarde de euro. În acelaşi timp Germania este şi principalul partener de import al României cu 7,6 miliarde de euro. Nemţilor le vindem în principal bujii şi nave maritime frigorifice iar de la ei cumpărăm tablouri şi console electrice, medicamente şi autovehicule.

A doua ţară ca importanţă în topul exporturilor noastre este Italia. În „Cizmă” se vând produse româneşti de 4,8 miliarde de euro. Primele produse de export sunt ţigările urmate de autorulote şi tălpi de pantofi. Din Italia importăm produse de 5, 2 miliarde de euro pe primele locuri în topul produselor cumpărate fiind părţile de încălţăminte, pieile argăsite şi sârmele.

Pe locul trei la exporturi se află Franţa. Vindem de 2,83 de miliarde de euro, primele produse ca importanţă fiind rulotele, bujiile şi turbocompresoarele. La importuri, Franţa este pe locul patru cu 2,64 miliarde de euro astfel că avem excedent comercial cu Hexagonul.

Per total, primii trei parteneri parteneri comerciali ai României, luând în calcul atât exporturile cât şi importurile, sunt Germania cu o valoare a schimburilor comerciale de 14,6 miliarde de euro, Italia cu 10 miliarde de euro şi Ungaria cu aproape 6 miliarde de euro. Ungurii ne vând de două ori mai multe produse ca valoare decât importă, mai ales medicamente, componente pentru aparate TV şi motorină.