Unde plecăm în vacanţă vara asta? Specialist în turism: Este foarte posibil ca în România să ne coste mai mult

Grecia, Spania, Italia, dar și destinații cum ar fi Iordania sau Malta sunt la mare căutare în perioada concediilor de vară. Ofertele variază între câteva sute și puțin peste 1.000 de euro pentru o săptămână petrecută departe de grijile familiale și de sarcinile de serviciu. Relaxarea și distracția sunt accesibile însă și celor care nu-și permit o vacanță în afara țării.

28 iul. 2015, 14:17

Litoralul românesc, dar și cel de la vecinii bulgari așteaptă și acum turiști cu prețuri și servicii adaptate nevoilor și buzunarelor fiecăruia. Specialistul în turism Alice Udrea a vorbit despre destinațiile preferate de români în această vară, dar și despre cum se îmbină turismul cu actele caritabile.

Suntem în perioada concediilor, când mulți dintre noi vrem să schimbăm decorul, măcar pentru câteva zile. Ce ne recomandați în această vară, destinații interne sau externe?

Alice Udrea, fondatorul Turistry.ro, specialist în turism: Bulgaria și Turcia, cu programe all-inclusive, sunt preferate de familiile cu copii din motive precum: facilități gen aqua-park, programe diverse pentru copii, transport rapid, inclusiv cu mașina sau cu avionul (se ajunge în două-trei ore). Tot pentru familiile cu copii se recomandă sejururi în zona Valencia, unde există resorturi dedicate, cu activități distractive, aqua-park-uri sau diverse spectacole. Și în Malta există facilități pentru copii, precum parcuri marine unde pot înota cu delfinii, Satul lui Popeye Marinarul, Aquarium și așa mai departe. Dacă tot vorbim de destinația Malta, pentru o altă categorie de clienți, împreună cu Insulele Gozo și Comino reprezintă o destinație recomandată pentru toate vârstele, deoarece acolo poți găsi combinația perfectă de obiective turistice de însemnătate istorică, plaje diverse, activități sportive, nightlife cu cluburi de renume, zone izolate pentru escapade romantice.

Dacă vorbim de prețuri, care pachet turistic e mai convenabil, un sejur într-o stațiune autohtonă sau într-una din străinătate?

Alice Udrea: Aici este o problemă foarte mult disputată și chiar zilele trecute am avut o discuție în acest sens cu o prietenă și am făcut împreună o analiză. Depinde la ce tip de vacanță ne referim. Dacă e să discutăm despre perioada de vară și să comparăm costurile unui concediu pe litoralul românesc cu unul din străinătate, vom ajunge la concluzia că avem costuri similare sau este chiar foarte posibil ca în România să ne coste mai mult.

O noapte de cazare cu mic dejun la un hotel de clasă medie într-o stațiune precum Mamaia sau Venus costă aproximativ 350 de lei pe noapte. Pentru 7 nopți vom plăti în jur de 2.500 de lei, adică undeva la 550€. Pentru o vacanță în Grecia, un pachet cu bilet de avion și cazare e în jur de 700€ la care se mai adaugă mesele, în funcție de bugetul fiecăruia.

La varianta de România, care costa în jur de 550€ doar sejurul cu micul dejun, dacă adăugăm transportul și mesele cam tot acolo ajungem. Dacă alegem un pachet de Turcia all-inclusive, aici pachetele încep de la 1.000€ și nu mai există alte costuri decât pentru excursiile opționale. Dacă e să comparăm alte destinații pe zona de munte, într-adevăr, atunci vara la munte în România poate fi puțin mai ieftin și ajungem să plătim pentru un sejur de 7 zile cu mic dejun la un hotel sau o pensiune de 3-4 stele în jur de 250-300€.

Care sunt cele mai căutate destinații turistice, vara aceasta?

Alice Udrea: În destinațiile preferate se includ cele amintite mai devreme plus vacanțele în Grecia, cu un foarte bun raport calitate-preț, activități diverse, plaje spectaculoase, meniuri bune la taverne și la prețuri rezonabile; pachete charter de Spania, pe zona Arhipelagului Canarelor, Arhipelagului Balearelor; Portugalia, pe zona Algarve sau Arhipelagul Azorelor; Italia, pe zonele de Sicilia, Napoli, Toscana; Iordania intră din septembrie în oferte cu niște chartere destul de frumoase. Ni se cere și un tur al castelelor din Germania, circuite în țările nordice sau vacanțe pe yachturi în grupuri mici.

Vorbeam mai devreme de Grecia. S-a schimbat ceva odată cu situația dificilă în care se află țara?

Alice Udrea: Din informațiile pe care le dețin eu de la colegii de breaslă și tour-operatori, a avut loc o ușoară scădere a cererii în perioada referendumului, până în momentul în care s-au liniștit puțin apele acolo. Ulterior totul a revenit la normal și este în continuare o foarte mare cerere pentru destinațiile din Grecia. Tarifele nu s-au modificat considerabil, au rămas cam aceleași anunțate și promovate la începutul sezonului. Singurul impediment care rămâne este restricționarea plății cu cardurile și limita de retragere de numerar de la bancomate, ceea ce înseamnă că turiștii trebuie să fie pregățiți cu cash.

Stațiunile de pe litoral sau cele de la munte… Care se bucură de cel mai mare succes (ca grad de ocupare)?
Pe litoralul românesc, anul acesta Mamaia continuă să fie în top, atât în week-end-uri, cât și în timpul săptămânii. Chiar am avut perioade în care nu am mai găsit locuri disponibile în orice tip de hotel, la orice categorie. Stațiunea Venus a început să revină în atenția turiștilor, cu o plăcută surpriză a unor hoteluri proaspăt renovate integral și cu facilități chiar de 4 și 5 stele. La munte continuă să aibă succes binecunoscutele stațiuni Bran-Moeciu, Sinaia, Predeal, Azuga. Dacă ne referim și la iarna trecută, a început să se dezmorțească și zona Voineasa, Obârșia Lotrului datorită pârtiei Transalpina.

Dacă vorbim de litoral, în ultimii ani Bulgaria era atracția numărul 1 a turiștilor români. Se menține această preferință sau ne mulțumim și cu plajele Mării Negre?

Alice Udrea: Aici situația e împărțită, în sensul că Bulgaria continuă să fie o destinație de litoral foarte solicitată de români și o foarte bună alternativă pentru litoralul românesc, pentru că are mult mai multe hoteluri, resorturi cu program all-inclusive, dar anul acesta și litoralul românesc este foarte solicitat.

Cum se prezintă industria turismului românesc acum, comparativ cu anul trecut?

Alice Udrea: Turismul în România este în creștere. A crescut circulația turistică, au apărut noi investiții în unități de cazare sau renovări importante, au renăscut stațiuni precum Venusul de pe litoral, orașe precum Clujul au explodat pur și simplu din punct de vedere turistic în acest an, datorită evenimentelor organizate cu ocazia obținerii statutului de Capitală Europeană a Tineretului. Din păcate, constat că mai avem încă mult de lucru pe partea de servicii, relații cu clienții, colaborarea între operatorii de turism (hoteluri, agenții, tour-operatori) și în special pregătirea personalului specializat.

În parteneriat cu Asociația „Salvează o inimă” organizați o tombolă specială în care sunt înscriși automat cei care donează bani pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi. Câștigătorii vor fi premiați cu un sejur în două stațiuni românești. Despre ce este vorba și care sunt atracțiile turistice de acolo?

Alice Udrea:  Prin proiectul „Vacanță pentru un suflet generos”, inițiat în parteneriat cu Asociația „Salvează o inimă” și Plus Communication, premiem prin tragere la sorți unul sau mai mulți donatori din lista noastră pe care o avem în platformă. Câștigătorii vor beneficia de un sejur gratuit la un hotel de lux din România. Momentan ni s-au alăturat trei hoteluri din Predeal și unul din Bacău. În ceea ce privește atracțiile turistice pentru cei care își vor petrece sejurul în Predeal, există mai multe trasee montane pentru drumeție, cum ar fi Predeal-Cioplea-Susai, dar se pot deplasa și pe zona Valea Prahovei pe o rază de 10-20 de kilometri și pot vizita Castelul Cantacuzino din Bușteni, Castelul Peleș sau Stâna Regală din Sinaia. Cei care au câștigat week-end-ul la Bacău, se pot bucura de ședințe de echitație la centrul care aparține hotelului, iar ca obiective turistice în zonă pot vizita: Lacurile Bacău 1 și 2, Lacul de acumulare Gârleni, Mănăstirea Cașin și Observatorul Astronomic din Bacău, Ruinele Curții Domnești sau, la o distanță de o oră de mers cu mașina, pot vizita Salina Târgu-Ocna sau Rezervația Naturală Perchiu.

Care este scopul proiectului inițiat în parteneriat cu Asociația „Salvează o inimă”?

Alice Udrea: Prin proiectul nostru – „Vacanță pentru un suflet generos” – și prin „cadourile” pe care le facem donatorilor, sperăm că va crește exponențial numărul persoanelor care vor dona și astfel va crește și numărul de copii pe care noi încercăm să îi ajutăm oferindu-le o nouă șansă la viață. Acest proiect, realizat în parteneriat cu Asociația „Salvează o inimă” și Plus Communication, face apel și la suportul operatorilor din turismul românesc, care printr-un mic gest și cu puțină implicare ar putea să ajute foarte mult în această campanie umanitară.