În inima Carpaților Orientali, la poalele Munților Nemira, Slănic-Moldova ascunde o comoară naturală cu efecte terapeutice remarcabile: Izvorul ”Sfântul Spiridon”.
Descoperit în urmă cu 125 de ani, acest izvor continuă să fascineze prin proprietățile sale unice, care au adus alinare generațiilor de oameni în căutare de echilibru și sănătate.
Printre cele mai frecvente mărturii se numără scăderea nivelului de colesterol, reglarea glicemiei și reducerea nevoii de insulină în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2.
De asemenea, consumul regulat al acestei ape poate susține buna funcționare a ficatului și a rinichilor, ajutând organismul să elimine toxinele în mod natural.
Deși nu înlocuiește tratamentele prescrise de medic, apa de la ”Sfântul Spiridon” este adesea utilizată ca adjuvant în curele de detoxifiere și în regimurile dedicate afecțiunilor metabolice.
Localnicii o numesc „apă vie”, iar turiștii care o descoperă pentru prima dată sunt adesea impresionați nu doar de gustul ei curat și ușor mineralizat, ci și de senzația de revigorare pe care o oferă.
Izvorul poartă numele lui Mihalachi Spiridon, serdarul care a descoperit primul izvor mineral din Slănic-Moldova. Se spune că denumirea izvorului a fost dată și în cinstea Sfântului Spiridon, considerat un adevărat ocrotitor al celor bolnavi.
Povestea izvorului începe în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial. În acest vreme, comandamentul german cu sediul la Slănic-Moldova a început să analizeze toate izvoarele din zonă.
Spre deosebire de alte izvoare, apa de aici are o concentrație de compuși de deuteriu și tritiu mai mică, ceea ce o face o apă excelentă pentru organism. După ce au fost descoperite aceste proprietăți ale apei de către savanții germani, au început să fie exportate cantități importante de apă în Germania.
Potrivit medicului Dorel Raape, inclusiv Adolf Hitler și oamenii din anturajul său consumau această apă din izvorul ”Sfântul Spirdon”.
Izvorul Sfântul Spiridon este recunoscut datorită apei sale miraculoase, iar legenda spune că, atunci când a fost descoperit, stânca ardea ca o flacără. Multă vreme, lângă izvor a stat icoana Sfântului Spiridon care, la un moment dat, a fost dată jos de comuniști. Un martor la acel eveniment a susținut că persoana cu pricina a paralizat instantaneu.
De-a lungul timpului, apa Izvorului Sfânt a fost cercetată inclusiv la Institutul de Criogenie din Râmnicu-Vâlcea. În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că toate beneficiile sale se datorează conținutului scăzut de deuteriu, scriu editorii de la fanatik.ro.
Citește și: Calendar ortodox 20 aprilie 2025. Sfintele Paşti, Învierea Domnului. Cea mai mare sărbătoare a creștinătății