Unde se depun declarațiile pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe contracte de achiziție la energie electrică

Cererile, dar și declarațiile pe proprie răspundere se pot depunde la furnizorii de energie electrică, în format electronic, dar și fizic.

16 dec. 2022, 17:51
Unde se depun declarațiile pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe contracte de achiziție la energie electrică
Noi plafoane la energie electrică

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), clienții casnici care au atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu, pot beneficia de plafonul prețului la care se încadrează potrivit consumului lunar, numai la una dintre adrese. Aceștia trebuie să depună la furnizorul de energie electrică o declarație pe proprie răspundere din care reiese că nu beneficiază de plafonarea prețului pentru un alt loc de consum.

Legea cu privire la noile plafoane a fost promulgată marți de președintele Klaus Iohannis și se va aplica în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, fiind publicată în Monitorul Oficial.

„Dorința de a face legi antibogați, acolo unde nu sunt de fapt bogați, a dus la apariția articolului din legea plafonării prețului la energie electrică privind cazul în care deții mai multe locuințe. Din păcate încă o dată unii românii sunt puși într-o situație umilitoare de a alerga cu hârtii de sărbători pentru a plătii mai puțin pentru energie electrică, și mulți dintre aceștia nici nu au mai multe locuințe!”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Citește și: FOTO Cum arată cererea pe care românii trebuie să o depună pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie

Asociația Energia Inteligentă a sesisizat problemele din legea plafonării prețului la energie electrică și a propus ca ANRE „să realizeze o verificare și să trimită fiecărui furnizor o bază de date cu clienții care nu mai trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru că au un singur loc de consum unde beneficiază de preț plafonat”. 

Conform noii Legi, se stabilește că prețul plafonat de 1,3 lei/ kWh se aplică numai pentru „locurile de consum de domiciliu/reședință”. Astfel, un furnizor ar trebui să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat doar în situația în care se asigură că clientul casnic beneficiază o singură dată de plafon, la un singur loc de consum.

Legea plafonării prețului la emergie electrică stabilește necesitatea ca un client să aleagă între locul de consum la domiciliu și la reședință, fiind necesar să îndeplinească formalitățile legale privind adresa de reședință. Conform legii, acest lucru prespunune ca o persoană să locuiască la acea adresă cel puțin 15 zile pe an.

Atât cererile, cât şi declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic. Modelele pot fi descărcate de pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro.

Citește și: Noi plafoane la energie electrică. Cine trebuie să depună declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de plafonare