Unde se poate auzi cel mai lung ecou din lume. Locul a intrat în Cartea Recordurilor

O reţea de tuneluri ce servea ca depozit de combustibil, situată în Scoţia şi datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este în prezent locul unde poate fi auzit cel mai lung ecou din lume.

16 ian. 2014, 13:57

Zgomotul produs de o împuşcătură în depozitul Inchindown poate fi încă auzit după aproape 2 minute după tragere, mai exact 112 secunde, scrie descoperă.ro.

Precedentul record era deţinut de Mausoleul Hamilton, situat tot în Scoţia, unde zgomotul uşilor trântite poate fi auzit timp de 15 secunde.

Proprietăţile neobişnuite ale reţelei de tuneluri de la Inchindown au fost testate de Trevor Cox, profesor de inginerie acustică la Universitatea Salford şi autor al cărţii Sonic Wonderland: A Scientific Odyssey of Sound. Recordul a fost certificat de către organizaţia Guinness World Records.

Alcătuit din rezervoare săpate în stâncă între anii 1939 şi 1941, depozitul era destinat să adăpostească la loc sigur, ferit de pericolul bombelor, 25,5 milioane de litri de combustibil pentru navele de război.

Depozitul nu are uşi (astfel că prof. Cox a trebuit să pătrundă în interior printr-o conductă); zidurile sunt groase de 45 de cm, iar spaţiul interior are circa 200 de metri lungime, 9 m lăţime şi 13,5 metri înălţime.