Ungaria a descoperit pe teritoriul său un zăcământ de aur evaluat la 59 de miliarde de euro

Ungaria a descoperit rezerve masive de aur și argint în Munții Börzsöny. Potrivit calculelor, munții Börzsöny din nordul Ungariei ar putea conține aproximativ 1.000 de tone de aur și argint la o adâncime de aproximativ 150 de metri.

28 mart. 2024, 11:15
Ungaria a descoperit pe teritoriul său un zăcământ de aur evaluat la 59 de miliarde de euro

Munții Börzsöny din nordul Ungariei ar putea conține aproximativ 1.000 de tone de aur și argint la o adâncime de 150 de metri, arată un studiu realizat de compania minieră Hun Mining research Development and Innovation Ltd.

Această cifră depășește rezervele de aur ale Băncii Naționale a Ungariei, care se ridică la „doar” 100 de tone. Având în vedere că valoarea aurului se ridică la aproximativ 59 miliarde de euro, un drept de exploatare în concesiune ar putea produce un total de 9.000 de tone de aur și o cantitate egală de argint în aproximativ 42 de ani și jumătate.

Investiția are potențialul de a oferi locuri de muncă pentru 1.200 de oameni și de a înființa una dintre cele mai profitabile mine de aur și argint din Ungaria, se mai arată în raport.

Ungaria crede că ar putea dezvolta unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din lume. După cinci ani de cercetări în regiune, documentația tehnică necesară noii mine este pregătită acum pentru autoritatea minieră de stat.

Pe baza rezultatelor forajelor de adâncime, extracția aurului și argintului ar putea fi realizată folosind tehnologia de spălare, eliminând nevoia de cianură, care este interzisă de UE după poluarea cu cianură a râului Tisa din minele de aur din România în anul 2000.

Ungaria ar putea începe exploatarea în următorii 5 ani

Atribuirea drepturilor de exploatare a concesiunii se va face printr-o licitație internațională, urmând ca mina să înceapă exploatarea în cinci ani.

Având în vedere resursele valoroase ale zonei, proiectul s-ar putea dezvolta într-unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din lume, mai scriu publicațiile maghiare.

Cercetările indică rezerve substanțiale de aur și argint în regiunea Nagyírtáspuszta-Rózsabánya (de asemenea parte a munților Börzsöny), sugerând beneficii sociale și economice semnificative pentru zonă prin acest proiect, scrie Hungarytoday.hu.

Citeşte şi: Fără conturi pe Facebook sau TikTok pentru copii mai mici de 14 ani