Ungaria, condamnată la CEDO pentru încălcarea libertăţii de expresie

Publicat: Miercuri, 18 Mai 2016 09:13 // Actualizat: Miercuri, 18 Mai 2016 09:13 // Sursa: romaniatv.net

Un parlamentar poate fi sancționat dacă perturbă activitatea legislativă, însă trebuie să poată să conteste penalizarea, a precizat marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), condamnând Ungaria pentru că a încălcat libertatea de expresie a unor aleși din opoziție, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Această condamnare definitivă, pronunțată în unanimitate de Marea Cameră, instanța supremă a CEDO, vizează șapte parlamentari membri ai două mici partide de opoziție, care se opun formațiunii de guvernământ FIDESZ, condusă de premierul Viktor Orban.

Unii dintre respectivii parlamentari au afișat pancarte prin care acuzau FIDESZ că "fură, trișează și minte" și că a cedat "mafiei naționale a tutunului" în timpul adoptării unor legi privind vânzările de tutun.

Ceilalți au depus o mică roabă cu pământ în fața lui Viktor Orban și au afișat o pancartă prin care criticau adoptarea unei legi agricole controversate, potrivit Agerpres.

Parlamentarii au fost condamnați la plata unor amenzi între 170 și 600 de euro.

În septembrie 2014, CEDO a precizat că libertatea lor de expresie a fost încălcată de autoritățile ungare, însă Ungaria a cerut reexaminarea cazului în fața Marii Camere. Aceasta a considerat că un Parlament "poate reacționa atunci când membri ai săi au un comportament perturbator care împiedică funcționarea normală a organului legislativ".

"Exercițiul libertății de expresie în cadrul Parlamentului trebuie uneori să cedeze în fața intereselor legitime care sunt protecția bunei ordini în desfășurarea activităților parlamentare și protecția drepturilor celorlalți parlamentari", a precizat CEDO, potrivit Agerpres.

În același timp, "autonomia parlamentară nu trebuie deturnată pentru a limita libertatea de expresie a parlamentarilor, care se află în centrul dezbaterii politice într-o democrație", a subliniat CEDO.

Decizia CEDO este definitivă și nu poate fi atacată prin apel.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cedo FIDESZ libertate de expresie mafie tutun tutun Ungaria ungaria condamnată de cedo
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 mai 09:36
... Un parlamentar poate fi sancționat dacă perturbă activitatea legislativă,...
18 mai 09:34
...Mai 18, 2016Ungaria, condamnată la CEDO pentru încălcarea libertăţii de expresiemie, Mai 18, 2016...
18 mai 09:27
...marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), condamnând Ungaria pentru că a încălcat libertatea de Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8746
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H