Ungaria: Controversata statuie a ministrului antisemit Balint Homan a fost amânată sine die

Controversata inaugurare în centrul Ungariei a statuii unui fost ministru antisemit din anii '30 a fost amânată sine die în urma protestelor pe care le-a suscitat proiectul, au declarat marți organizatorii evenimentului.

16 dec. 2015, 08:58

Amplasarea, iar apoi dezvelirea statuii ministrului Balint Homan (1885-1951) urmau să aibă loc în 29 decembrie în comuna Szekesfehervar, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea acestuia.

‘Orașul Szekesfehervar și primarul său au suferit atacuri serioase și amenințări din partea unor persoane indignate de activitatea lui Balint Homan, care totuși a făcut atâtea pentru a construi acest oraș’, a declarat Gabor Kovacs, președinte al Fundației Balint Homan.

‘Fundația noastră respinge aceste acuzații, dar a decis să amâne data inaugurării statuii’, a adăugat el, fără a anunța vreo nouă dată, potrivit Mediafax.

Aproximativ 300 de persoane, între care și emisarul american pentru combaterea semitismului, manifestaseră duminică la Szekesfehrvar, răspunzând apelului lansat de organizații evreiești, care și-au multiplicat în ultimele săptămâni condamnările la adresa proiectului.

Citeşte şi Statuia unui ministru antisemit a provocat proteste în Ungaria

Ministru al Educației și al Cultelor în mai multe rânduri între anii 1932-1942, Balint Homan este autorul mai multor legi antievreiești și a cerut, de asemenea, deportarea evreilor din Ungaria în 1944.

Promotorii proiectului statuii — membri ai partidului de extremă dreaptă Jobbik — au primit finanțări din partea statului și a municipalității.

Vineri, primarul localității Szekesfehervar — membru al partidului de dreapta al premierului Viktor Orban — a invitat totuși Fundația Balint Homan să-și ‘reconsidere’ proiectul și să restituie banul public. Organizația a indicat că va remite fondurile și va organiza o colectă cetățenească.