Ungaria dublează gardul împotriva migranţilor, la frontiera cu Serbia

Ungaria a început construirea celei de-a doua linii a gardului de la frontiera sa cu Serbia, a indicat luni un purtător de cuvânt al guvernului ungar, demers ce va exacerba probabil criticile la adresa Budapestei din partea unor parteneri ai săi din cadrul Uniunii Europene, relatează agenția Reuters.

27 feb. 2017, 14:26
Ungaria dublează gardul împotriva migranţilor, la frontiera cu Serbia

Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban consideră migrația drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa statu-quo-ului din Uniunea Europeană. Dar oficiali de la Bruxelles și unele capitale europene sunt preocupate în legătură cu politicile pe cont propriu ale Budapestei.

Un gard din sârmă ghimpată a fost deja ridicat în 2015, când Ungaria figura pe principala rută terestră a sutelor de mii de migranți și refugiați, mulți dintre ei plecați din cauza războiului din Siria. Gardul a blocat efectiv ruta spre Germania, către care se îndreptau mulți dintre migranți. Dar Budapesta a indicat că va construi o a doua linie a gardului care va face bariera mai eficientă și îi va reține pe migranți în timp ce le sunt procesate cererile de azil. Stâlpii pentru cea de-a doua linie a gardului sunt deja în apropiere de stația de frontieră Kelebia și materiale de construcție au fost transportate în diferite zone de graniță.

Citeşte şi Ungaria ridică un gard în plus la graniţa cu Serbia

Șeful de cabinet al premierului Orban, Janos Lazar, afirma săptămâna trecută că guvernul a alocat 38 miliarde de forinți (130 milioane de dolari) pentru cea de-a doua linie a gardului și pentru taberele de reținere a migranților. Cea de-a doua linie a gardului, care se va construi pentru moment doar la granița Ungariei cu Serbia, va fi amplasată imediat ce va permite vremea și va fi finalizată până la sfârșitul primăverii.

Filiala ungară a Comitetului Helsinki și Human Rights Watch (HRW) i-au trimis o plângere comisarului european pentru migrație Dimitris Avramopoulos în legătură cu practicile actuale și schimbările legale propuse. Practica guvernului ungar de a permite intrarea a numai 10 migranți pe zi creează un blocaj periculos de-a lungul frontierei ungaro-sârbe, uneori în condiții inumane, potrivit HRW.