Ungaria impune cenzura, în legătură cu vaccinarea. Publicaţiile, site-urile şi televiziunile private au accesul interzis în centre

Autorităţile ungare restricţionează relatările media despre campania de vaccinare în desfăşurare împotriva coronavirusului, conform unui memorandum intern.

05 apr. 2021, 09:56
Ungaria impune cenzura, în legătură cu vaccinarea. Publicaţiile, site-urile şi televiziunile private au accesul interzis în centre

În Ungaria, numai holdingul media de stat MTVA poate face filmări şi fotografii în spitale şi în cabinetele medicale unde au loc vaccinările, conform unei circulare interne a spitalelor, ale cărei detalii au fost prezentate pe Facebook de Krisztina Baranyi, politician de opoziţie şi primar independent al unui district al capitalei Budapesta.

În documentul respectiv, autorităţile susţin că un acces deschis al media ar perturba procesul de vaccinare. Restul jurnaliştilor pot obţine gratuit filmările şi fotografiile făcute de holdingul media de stat.

Citeşte şi Record de morţi de Covid în Ungaria. Ţara a trecut pe primul loc în lume la decesele raportate la numărul de locuitori, guvernul amână redeschiderea economiei

Portalul de ştiri index.hu, apropiat de guvern, a relatat că, duminică, un jurnalist din oraşul Nagykanizsa nu a fost lăsat să i se facă o fotografie în timp ce este vaccinat, din cauza noilor reglementări.

Guvernul conservator al premierului Viktor Orban a fost deseori criticat la nivel internaţional în ultimii ani pentru politicile tot mai restrictive faţă de media.

Citeşte şi Grupul Digi îşi vinde toate afacerile din Ungaria şi se retrage de pe piaţa maghiară, după ce i-a fost respins accesul la dezvoltarea 5G

Ungaria a fost prima ţară din UE care a cumpărat şi a început să administreze vaccinuri din China şi Rusia, explicându-şi decizia prin întârzierile în livrările de vaccinuri de la producătorii occidentali.

În acelaşi timp, Ungaria va dona Republicii Cehe 40.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în prima jumătate a lunii mai, a anunţat sâmbătă ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. ”Republica Cehă este (printre alte ţări) într-o situaţie grea din cauza achiziţiilor defectuoase ale Comisiei Europene”, a scris acesta pe Facebook, adăugând că datorită achiziţiilor prompte şi în mari cantităţi a unor vaccinuri din Rusia şi China, în completarea celor cumpărate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană, Ungaria se numără printre ţările UE cu cele mai ridicate rate de vaccinare anti-COVID-19.

Circa 83.000 de persoane vor fi vaccinate în decursul zilei de sâmbătă, în ajunul Paştelui Catolic, potrivit unei declaraţii separate a premierului ungar Viktor Orban. Din cei circa 10 milioane de cetăţeni ungari, până în prezent 2.235.731 au fost vaccinaţi cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 şi 891.002 cu ambele doze.

Dar Ungaria continuă să înregistreze zilnic un număr ridicat de decese şi noi cazuri de COVID-19. Pentru ultimele 24 de ore au fost raportate 8.637 de noi cazuri şi 242 de decese.