Ungaria intervine în criza sanitară din România. Kelemen Hunor: „Ne oferă 50 de locuri la ATI în cadrul a două spitale apropiate de graniţă”

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a transmis că Ungaria a oferit României un ajutor în gestionarea crizei sanitare, ai exact 50 de locuri pentru pacienți COVID în secțiile de Terapie Intensivă din cadrul a două spitale apropiate de graniță.

13 oct. 2021, 17:39
Ungaria intervine în criza sanitară din România. Kelemen Hunor: „Ne oferă 50 de locuri la ATI în cadrul a două spitale apropiate de graniţă”

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a transmis că Ungaria a oferit României un ajutor în gestionarea crizei sanitare, ai exact 50 de locuri pentru pacienți COVID în secțiile de Terapie Intensivă din cadrul a două spitale apropiate de graniță.

„Presiunea asupra sistemului de sănătate crește de la o zi la alta în toată țara, prin urmare Ungaria ne-a oferit ajutor în gestionarea crizei.

Ne-am consultat de mai multe ori în ultima perioadă cu ministrul ungar al afacerilor externe Szijjártó Péter despre sprijinul pe care îl poate acorda Ungaria României în lupta cu pandemia, astfel că, pe lângă medicamentele necesare tratării infecției cu coronavirus, Ungaria ne oferă acum 50 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă din cadrul a două spitale apropiate de graniță, la Debrecen și Szeged pentru bolnavii Covid.

Sarcina noastră cea mai importantă este să salvăm vieți omenești! Însă dacă nu reușim să facem față singuri unei situații dramatice cum este cea de acum, trebuie să cerem ajutor acolo unde știm sigur că vom găsi înțelegere și solidaritate. Ungaria a dovedit, din nou, că este un partener de încredere și îi mulțumim pentru sprijin!”, a declarat Kelemen Hunor.

Cseke Atilla a declarat că România este recunoscătoare Ungariei pentru eforturile depuse în a ajuta țara noastră să depășească această criză sanitară.

„Ungaria oferă sprijin României prin preluarea unor pacienți aflați în stare gravă, care necesită terapie intensivă. Spitalele din regiunea de graniță din Ungaria au capacitatea de a oferi ajutor României în lupta împotriva pandemiei.
Suntem recunoscători pentru acest ajutor oferit de țara vecină în aceste momente de criză, asemănător ajutorului oferit de alte țări Europene în semnul solidarității. Mulțumim Ungaria!”, a declarat Cseke Atilla.

România nu mai are paturi la ATI

O nouă zi fără paturi la secţiile de Terapie Intensivă pentru pacienţii infectaţi cu covid-19. Situaţia devine tot mai critică pentru bolnavii care se luptă să facă faţă bolii.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în data de 13 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1566 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 158 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.

La nivel naţional sunt ocupate 1.676 de paturi în secţiile de Terapie Intensivă. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.432. Din totalul pacienților internați, 486 sunt minori, 451 fiind internați în secții și 35 la ATI.

„La nivel național, la acest moment, nu sunt paturi libere ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, informează GDS.