Ungaria, Peter Szijjarto: Rusia NU este o ameninţare pentru ţările NATO

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că este nerealistă perspectiva că Rusia ar ataca vreun stat membru NATO. Această părere este în opoziţie cu cea a statelor membre NATO care văd în Moscova mai degrabă o ameninţare reală.

02 aug. 2016, 16:09
Ungaria, Peter Szijjarto: Rusia NU este o ameninţare pentru ţările NATO

Relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale s-au deteriorat în urma anexării Crimeei la teritoriul Rusiei, în martie 2014, şi din cauza susţinerii acordate separatiştilor proruşi.

Membri NATO, inclusiv Polonia şi statele baltice, şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa faptului că ar putea deveni posibile ţinte ale actelor ostile exercitate de Rusia. Luna trecută, liderii NATO au suplimentat efectivele NATO în Europa de Est. „Nu cred că este o presupunere realistă în ziua de azi ca Rusia să atace vreun stat NATO”, a declarat într-un interviu ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, informează Mediafax.

Szijjarto a mai adăugat că fiecare membru NATO manifestă sentimente „de intensitate diferită” faţă de ameninţările percepute din partea Rusiei şi că el respectă şi alte puncte de vedere. „Nu asta simţim legat de Rusia. Nu cred că Rusia prezintă o ameninţare existenţială pentru noi”, a mai spus acesta.

Citeşte şi Exerciţii NATO de amploare în România. Desfăşurare impresionantă de forţe, peste 2.600 de militari

Guvernul conservator al premierul Viktor Orban a garantat un acord cu Rosatom, întreprindere de energie atomică rusă, pentru construirea unor noi reactoare în Ungaria şi a promovat o relaţie „pragmatică” cu Rusia, potrivit Mediafax.

Cehia şi Slovacia au relaţii mai puţin tensionate cu Rusia. Premierul slovac, Robert Fico, a solicitat îndepărtarea sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, din cauza rolului pe care aceasta l-a avut în conflictele militare de pe teritoriul Ucrainei.

Dar tensiunile izbucnesc intermitent. Ministrul bulgar al Apărării a acuzat luna trecută Rusia de încălcarea spaţiului aerian, descriind acţiunea drept „o provocare faţă de Bulgaria şi faţă de forţele sale aeriene”.

Întrebat de subiectul tentativei loviturii de stat din Turcia, Szijjarto, care descrisese anterior acţiunea drept „act terorist”, a declarat că nu remarcă nici un fel de manifestări anti-democratice în Turcia. Potrivit premierului ungar întreaga situaţie a demoralizat restul aliaţilor NATO.