Ungaria se apără, după ce liderii UE au etichetat statul condus de către Viktor Orban drept „nedemocratic”: „E jignitor pentru maghiari!”

Ungaria se ia la trântă cu birocrații instituțiilor europene, după ce statul condus de către Viktor Orban a fost numit „nedemocratic".

15 sept. 2022, 23:02
Ungaria se apără, după ce liderii UE au etichetat statul condus de către Viktor Orban drept „nedemocratic”: „E jignitor pentru maghiari!”

Ministrul maghiar de Externe a reacționat nervos după ce Parlamentul European a etichetat prin vot Ungaria drept „stat nedemocratic”.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe de la Budapesta, a calificat poziția exprimată de majoritatea birocraților de la Strasbourg drept „o insultă”.

„Consider că este jignitor pentru unguri faptul că abilitatea Ungariei de a fi o democraţie este pusă la îndoială”, a declarat Peter Szijjarto într-o conferinţă de presă la Budapesta.

Eticheta de „stat nedemocratic” este susținută și de birocrații de la Bruxelles, Comisia Europeană. Astfel, Szijjarto s-a exprimat clar, că unii oficiali ai acestor instituții denigrează statul maghiar.

 

Cum a ajuns să fie implicată în scandal Ungaria

 

În această săptămână, 81% dintre deputaţii prezenţi la vot, la Parlamentul European, au stabilit că Ungaria a devenit „un regim hibrid al autocraţiei electorale”. Europarlamentarii au stabilit că în Ungaria, democrația s-a degradat la un nivel fără precedent, iar drepturile fundamentale și statul de drept au fost călcate în picioare, o retorică binecunoscută pentru Ursula von der Leyen, care a impus o serie de restricții cel puțin controversate, pe fondul crizelor COVID, energetice, climatice etc.

Votul nu are niciun efect practic, dar birocrații de la Bruxelles și-au dorit să pună presiune asupra instituțiilor UE, de a nu rambursa miliarde de euro în numerar UE Ungariei, bani reţinuţi „din cauza îngrijorărilor legate de corupţie”, scrie agenția News.

„Am convenit că trebuie să sprijinim fiecare pas care ne apropie de încetarea ostilităților și, în sfârșit, să uităm de măsurile care nu duc decât la o escaladare ulterioară. Devine din ce în ce mai clar că politica de sancțiuni nu funcționează, deoarece încercările de a slăbi rușii pot aduce Europa în genunchi”, a mai atacat Peter Szijjarto.