„Unicornul Asiei”, unul dintre cele mai rare animale din lume, fotografiat în Vietnam FOTO

Un exemplar de saola, un mamifer asemănător unei antilope care este unul dintre cele mai rare şi mai ameninţate de dispariţie animale din lume, a fost fotografiat recent în Vietnam, pentru prima oară în ultimii 15 ani, conform anunţului făcut miercuri de organizaţia WWF-Vietnam.

13 nov. 2013, 14:56
„Unicornul Asiei”, unul dintre cele mai rare animale din lume, fotografiat în Vietnam FOTO

Este o descoperire extraordinară care reaprinde speranţa pentru recuperarea acestei specii” a comentat directorul WWF-Vietnam, Van Ngoc Thinh. Aceasta este cea de-a patra identificarea a unui exemplar de saola în mediul său natural de la descoperirea acestei specii în 1992, scrie Agerpres.

„Când ne-am uitat pentru prima oară la fotografii, nu ne-a venit să ne credem ochilor. Saola este Sfântul Graal al organizaţiilor pentru salvarea animalelor din Asia de sud-est„, a mai adăugat Van Ngoc Thinh despre animalul care este observat atât de rar încât este supranumit ‘unicornul Asiei’.

Exemplarul de saola a fost fotografiat de o cameră automată în luna septembrie, într-o zonă izolată din munţii Annamite, lanţ muntos care se întinde la graniţa dintre Vietnam şi Laos.

Organizaţia WWF (World Wildlife Found) şi guvernul vietnamez desfăşoară în zonă un program pentru stoparea braconajului la laţ. Începând din 2011, peste 30.000 de capcane cu laţ şi mai mult de 600 de tabere ale braconierilor au fost găsite şi distruse în această regiune.

În 1992, saola era primul mamifer mare descoperit de ştiinţă după o perioadă de 50 de ani. Saola este un animal din familia bovinelor, dar seamănă cu antilopele. Ecologia şi comportamentul acestor animale, cu coarne de până la 50 de centimetri, sunt foarte puţin cunoscute.

Conform oamenilor de ştiinţă, în prezent, numărul de exemplare de saola din mediul natural poate varia între câteva zeci şi câteva sute.