UniCredit şi Google Cloud au anunţat semnarea unui Memorandum, care stabileşte un acord pe 10 ani pentru accelerarea transformării digitale a băncii, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii UniCredit. Această colaborare înseamnă că UniCredit va utiliza cea mai bună infrastructură, AI şi soluţii de analiză a datelor de la Google Cloud pentru a-şi eficientiza arhitectura digitală şi a-şi îmbunătăţi produsele şi serviciile.
„În conformitate cu abordarea noastră care prevede să avem un singur partener pentru colaborările strategice, l-am căutat pe cel mai bun şi acum suntem cu toţii alături de el în atingerea excelenţei. Capabilităţile Google Cloud în ceea ce priveşte serviciile moderne de Cloud, AI şi de analiză a datelor vor consolida transformarea noastră digitală, îmbunătăţind şi mai mult ofertele pentru clienţii noştri, eficientizându-ne operaţiunile şi promovând o nouă eră a inovaţiei în domeniul datelor”, a transmis Andrea Orcel, CEO UniCredit, citată de ZF.
Acest acord va duce la migrarea progresivă a celor 13 bănci UniCredit la Google Cloud, oferindu-le o bază comună.
„Parteneriatul cu Google Cloud reprezintă o mişcare îndrăzneaţă a UniCredit – promovarea masivă a amprentei noastre tehnologice în domenii critice precum AI, date şi infrastructura virtualizată pe 13 pieţe principale. În plus, face acest lucru într-un mod care răspunde nevoilor noastre cibernetice şi de rezistenţă. Google Cloud va îmbunătăţi şi mai mult inovaţia tehnologică pe care o aducem în operaţiunile noastre de bază şi în soluţiile de ultimă generaţie pentru clienţi”, a transmis Ali Khan, Group Digital & Information Officer, UniCredit.
UniCredit va folosi Google Cloud ca platformă nouă pentru dezvoltările sale în AI, adoptând capabilităţile avansate AI ale companiei de tehnologie, inclusiv platforma Vertex AI şi modelele Gemini. Banca intenţionează să folosească aceste tehnologii pentru a dezvolta şi a îmbunătăţi ofertele sale de servicii, pentru a creşte eficienţa internă şi pentru a crea experienţe bancare de top pentru clienţi, cu potenţiale aplicaţii care să acopere domenii precum informaţii privind serviciile bancare de investiţii, interacţiuni îmbunătăţite cu clienţii, optimizarea proceselor operaţionale, prevenirea infracţionalităţii financiare şi dezvoltarea de produse financiare noi bazate pe inteligenţă artificială.