Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată, marţi dimineaţa, la Sistemul Energetic Naţional, urmând să atingă puterea nominală în seara aceleiaşi zile, informează SN Nuclearelectrica.

27 mart. 2018, 07:06
Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional

„Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă pentru o perioadă de aproximativ 48 de ore a fost luată conservativ în dimineaţa zilei de 25 martie 2018 şi a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, a cărui rezolvare a impus starea de oprire a Unităţii în conformitate cu cerinţele de bază de proiect”, precizează Nuclearelectrica.

Potrivit sursei citate, lucrările de remediere nu au avut niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citeşte şi: Reactorul 2 de la Cernavodă a revenit la putere nominală

Luni dimineaţa, Nuclearelectrica a anunţat că Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă a revenit la putere nominală după ce, tot în cursul zilei de duminică, 25 martie, compania anunţa reducerea la 55% a puterii a Unităţii 2, pentru înlocuirea unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 de la Cernavodă a fost conectată la Sistemul Energetic Naţional şi a funcţionat la o putere de aproximativ 300 MW.

„Aceste manevre operaţionale sunt normale şi fac parte din activitatea operaţională. Reducerile de putere nu au niciun impact asupra securităţii nucleare sau operării reactorului, întrucât acesta rămâne conectat la Sistemul Energetic Naţional (‘SEN’) şi funcţionează normal, cu îndeplinirea tuturor funcţiilor de securitate nucleară”, subliniază Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica are două sucursale, fără personalitate juridică, Sucursala CNE Cernavodă, care exploatează Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, precum şi serviciile auxiliare, şi Sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear.

Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României în condiţiile în care fiecare are o putere instalată de producţie de 700 MW.