Uniunea Editorilor din România îi solicită premierului să organizeze o dezbatere reală despre Legea manualului

Uniunea Editorilor din România (UER) îi solicită premierului Mihai Tudose să organizeze o dezbatere reală despre proiectul de lege a manualului şcolar, înainte de a introduce pe ordinea de zi a şedinţelor de Guvern acest subiect. Editorii susţin că ”proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei este un draft cu 12 articole, a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale”.

10 oct. 2017, 14:20
Uniunea Editorilor din România îi solicită premierului să organizeze o dezbatere reală despre Legea manualului

Reprezentanţii UER reacţionează, marţi, printr-un comunicat de presă la declaraţiile păremierului potrivit cărora în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va fi discutat proiectul de Lege a manualului şcolar, iar toate manualele vor fi editate de o singură editură şi tipărite de o singură tipografie, a statului.

„UER avertizează că nu a existat o dezbatere reală pe marginea proiectului de lege, nici la Ministerul Educaţiei, nici în altă instanţă legitimă; modificarea legislaţiei se va face abuziv, fără a se fi analizat cu adevărat impactul măsurii asupra mediului economic, concurenţial şi social; premierul şi membrii Guvernului nu conosc, în realitate, mecanismul în baza căruia se iau azi deciziile privind manualele şi, din poziţiile publice exprimate în ultimele zile, rezultă că nici nu le este clar după ce reguli se va reglementa acest domeniu, conform proiectelor legislative propuse de echipa ministrului Liviu Pop”, se arată în comunicat.

Editorii de carte şcolară consideră că „proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei este un draft cu 12 articole, a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale”.

„Deşi ia decizii care afectează mediul economic (editurile, tipografiile, distribuţia de carte şcolară) şi concurenţial pe o piaţă liberă, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a invitat la dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege nici editorii, nici tipografii, nici cadrele didactice implicate în conceperea de manuale”, se mai arată în document.

Potrivit editorilor, manualele nu se retipăresc annual, ci doar când se schimbă programa şi MEN organizează licitaţie pentru înlocuirea manualelor sau când trebuie înlocuite manualele preluate de elevi de la generaţiile anterioare, pentru că acestea s-au deteriorat.

„Manualele sunt transmisibile şi, din acest motiv, în fiecare an se înlocuiesc 10 – 20% din cărţile deja existente în şcoli”, se mai arată în comunicat.

UER citează şi o altă decşaraţie a premierului, potrivit căreia „e un tip de manuale, la Editura Didactică şi se tipăreşte la Imprimeria Naţională”.

„Aşadar, premierul şi-a asumat public o modificare legislativă prin care se va institui controlul politic asupra manualelor şcolare. În opinia editorilor de carte şcolară, o asemenea decizie ar fi o pată de ruşine pe obrazul României, în condiţiile în care în nicio ţară din Europa nu mai există un astfel de caz, în care statul să controleze în integralitate conceperea, editarea şi tipărirea de manuale unice”, se mai arată în comunicatul de presă.

În15 septembrie, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acţiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele şcolare.

Profesorii universitari şi preuniversitari, cercetători şi oameni de cultură au reacţionat public, semnând apelul „Dreptul la educaţie”. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar alte 4.200 de persoane au semnat petiţia online în doar două săptămâni. Semnatarii au atras atenţia „asupra riscului de monopolizare a pieţei de carte şcolară, în contextul discuţiilor privind reorganizarea EDP şi transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor şcolare”.

Printre autorii şi semnatarii Apelului „Dreptul la Educaţie” se află personalităţi importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, catedre întregi ale universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, scriitori, artişti, profesori ai colegiilor, liceelor şi şcolilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Ploieşti, Breaza.

După numai cinci zile de consultări publice, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, în ciuda semnalelor de opoziţie primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus în dezbatere publică un proiect de Lege a manualului şcolar. În aceeaşi zi, ministrul Educaţiei îşi exprima public, fără echivoc, intenţia de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP şi transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor şcolare.

În data de 9 octombrie, premierul Mihai Tudose a declarat, la un post de televiziune, că ” săptămâna asta – săptămâna viitoare, domnia sa (n.r. ministrul Educaţiei, Liviu Pop) va intra în şedinţa de Guvern cu o nouă lege a manualului unde vom stabili clar că e un manual, se editează la Editura Didactică şi Pedagogică şi se tipăreşte la Imprimeria Naţională şi am închis subiectul”.

Citeşte şi Mihai Tudose: Ministrul Educaţiei va intra în guvern cu o lege a manualului