Uniunea Editorilor din România îi solicită premierului să organizeze o dezbatere reală despre Legea manualului

Uniunea Editorilor din România (UER) îi solicită premierului Mihai Tudose să organizeze o dezbatere reală despre proiectul de lege a manualului şcolar, înainte de a introduce pe ordinea de zi a şedinţelor de Guvern acest subiect. Editorii susţin că ”proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei este un draft cu 12 articole, a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale”.
Filip Stan
10 oct. 2017, 14:20
Uniunea Editorilor din România îi solicită premierului să organizeze o dezbatere reală despre Legea manualului

Reprezentanţii UER reacţionează, marţi, printr-un comunicat de presă la declaraţiile păremierului potrivit cărora în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va fi discutat proiectul de Lege a manualului şcolar, iar toate manualele vor fi editate de o singură editură şi tipărite de o singură tipografie, a statului.

„UER avertizează că nu a existat o dezbatere reală pe marginea proiectului de lege, nici la Ministerul Educaţiei, nici în altă instanţă legitimă; modificarea legislaţiei se va face abuziv, fără a se fi analizat cu adevărat impactul măsurii asupra mediului economic, concurenţial şi social; premierul şi membrii Guvernului nu conosc, în realitate, mecanismul în baza căruia se iau azi deciziile privind manualele şi, din poziţiile publice exprimate în ultimele zile, rezultă că nici nu le este clar după ce reguli se va reglementa acest domeniu, conform proiectelor legislative propuse de echipa ministrului Liviu Pop”, se arată în comunicat.

Editorii de carte şcolară consideră că „proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei este un draft cu 12 articole, a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale”.

„Deşi ia decizii care afectează mediul economic (editurile, tipografiile, distribuţia de carte şcolară) şi concurenţial pe o piaţă liberă, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a invitat la dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege nici editorii, nici tipografii, nici cadrele didactice implicate în conceperea de manuale”, se mai arată în document.

Potrivit editorilor, manualele nu se retipăresc annual, ci doar când se schimbă programa şi MEN organizează licitaţie pentru înlocuirea manualelor sau când trebuie înlocuite manualele preluate de elevi de la generaţiile anterioare, pentru că acestea s-au deteriorat.

„Manualele sunt transmisibile şi, din acest motiv, în fiecare an se înlocuiesc 10 – 20% din cărţile deja existente în şcoli”, se mai arată în comunicat.

UER citează şi o altă decşaraţie a premierului, potrivit căreia „e un tip de manuale, la Editura Didactică şi se tipăreşte la Imprimeria Naţională”.

„Aşadar, premierul şi-a asumat public o modificare legislativă prin care se va institui controlul politic asupra manualelor şcolare. În opinia editorilor de carte şcolară, o asemenea decizie ar fi o pată de ruşine pe obrazul României, în condiţiile în care în nicio ţară din Europa nu mai există un astfel de caz, în care statul să controleze în integralitate conceperea, editarea şi tipărirea de manuale unice”, se mai arată în comunicatul de presă.

În15 septembrie, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acţiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele şcolare.

Profesorii universitari şi preuniversitari, cercetători şi oameni de cultură au reacţionat public, semnând apelul „Dreptul la educaţie”. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar alte 4.200 de persoane au semnat petiţia online în doar două săptămâni. Semnatarii au atras atenţia „asupra riscului de monopolizare a pieţei de carte şcolară, în contextul discuţiilor privind reorganizarea EDP şi transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor şcolare”.

Printre autorii şi semnatarii Apelului „Dreptul la Educaţie” se află personalităţi importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, catedre întregi ale universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, scriitori, artişti, profesori ai colegiilor, liceelor şi şcolilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Ploieşti, Breaza.

După numai cinci zile de consultări publice, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, în ciuda semnalelor de opoziţie primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus în dezbatere publică un proiect de Lege a manualului şcolar. În aceeaşi zi, ministrul Educaţiei îşi exprima public, fără echivoc, intenţia de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP şi transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor şcolare.

În data de 9 octombrie, premierul Mihai Tudose a declarat, la un post de televiziune, că ” săptămâna asta – săptămâna viitoare, domnia sa (n.r. ministrul Educaţiei, Liviu Pop) va intra în şedinţa de Guvern cu o nouă lege a manualului unde vom stabili clar că e un manual, se editează la Editura Didactică şi Pedagogică şi se tipăreşte la Imprimeria Naţională şi am închis subiectul”.

Citeşte şi Mihai Tudose: Ministrul Educaţiei va intra în guvern cu o lege a manualului

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Mese pline cu cerneală și pixuri ce permit ștergerea în secțiile de votare din țară. Update
Capital.ro
Doliu azi la ProTV. A murit una din cele mai iubite vedete ale postului. S-a stins la poalele cerului
Playtech.ro
Moneda românească din ’90 care se vinde cu sume mari acum. Poţi lua 900 de lei cu uşurinţă
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Prezența la urne. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan. Live Text
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
'Se încearcă asasinarea președintelui ales George Simion (…) exact pe scena unde se va bucura pentru victorie și le va vorbi alegătorilor' - MAI, prima reacție
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia-șoc luată de George Simion. Ce pregătește pentru seara asta. Românii au rămas mască
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Sediul AUR, închis! Breaking news! Ce se întâmplă acum cu George Simion
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Schimbare pentru românii care merg la medic. CNAS anunță noi avantaje pentru pacienți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare