Uniunea Editorilor din România îi solicită premierului să organizeze o dezbatere reală despre Legea manualului

Uniunea Editorilor din România (UER) îi solicită premierului Mihai Tudose să organizeze o dezbatere reală despre proiectul de lege a manualului şcolar, înainte de a introduce pe ordinea de zi a şedinţelor de Guvern acest subiect. Editorii susţin că ”proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei este un draft cu 12 articole, a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale”.
Filip Stan
10 oct. 2017, 14:20
Uniunea Editorilor din România îi solicită premierului să organizeze o dezbatere reală despre Legea manualului

Reprezentanţii UER reacţionează, marţi, printr-un comunicat de presă la declaraţiile păremierului potrivit cărora în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va fi discutat proiectul de Lege a manualului şcolar, iar toate manualele vor fi editate de o singură editură şi tipărite de o singură tipografie, a statului.

„UER avertizează că nu a existat o dezbatere reală pe marginea proiectului de lege, nici la Ministerul Educaţiei, nici în altă instanţă legitimă; modificarea legislaţiei se va face abuziv, fără a se fi analizat cu adevărat impactul măsurii asupra mediului economic, concurenţial şi social; premierul şi membrii Guvernului nu conosc, în realitate, mecanismul în baza căruia se iau azi deciziile privind manualele şi, din poziţiile publice exprimate în ultimele zile, rezultă că nici nu le este clar după ce reguli se va reglementa acest domeniu, conform proiectelor legislative propuse de echipa ministrului Liviu Pop”, se arată în comunicat.

Editorii de carte şcolară consideră că „proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei este un draft cu 12 articole, a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale”.

„Deşi ia decizii care afectează mediul economic (editurile, tipografiile, distribuţia de carte şcolară) şi concurenţial pe o piaţă liberă, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a invitat la dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege nici editorii, nici tipografii, nici cadrele didactice implicate în conceperea de manuale”, se mai arată în document.

Potrivit editorilor, manualele nu se retipăresc annual, ci doar când se schimbă programa şi MEN organizează licitaţie pentru înlocuirea manualelor sau când trebuie înlocuite manualele preluate de elevi de la generaţiile anterioare, pentru că acestea s-au deteriorat.

„Manualele sunt transmisibile şi, din acest motiv, în fiecare an se înlocuiesc 10 – 20% din cărţile deja existente în şcoli”, se mai arată în comunicat.

UER citează şi o altă decşaraţie a premierului, potrivit căreia „e un tip de manuale, la Editura Didactică şi se tipăreşte la Imprimeria Naţională”.

„Aşadar, premierul şi-a asumat public o modificare legislativă prin care se va institui controlul politic asupra manualelor şcolare. În opinia editorilor de carte şcolară, o asemenea decizie ar fi o pată de ruşine pe obrazul României, în condiţiile în care în nicio ţară din Europa nu mai există un astfel de caz, în care statul să controleze în integralitate conceperea, editarea şi tipărirea de manuale unice”, se mai arată în comunicatul de presă.

În15 septembrie, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acţiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele şcolare.

Profesorii universitari şi preuniversitari, cercetători şi oameni de cultură au reacţionat public, semnând apelul „Dreptul la educaţie”. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar alte 4.200 de persoane au semnat petiţia online în doar două săptămâni. Semnatarii au atras atenţia „asupra riscului de monopolizare a pieţei de carte şcolară, în contextul discuţiilor privind reorganizarea EDP şi transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor şcolare”.

Printre autorii şi semnatarii Apelului „Dreptul la Educaţie” se află personalităţi importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, catedre întregi ale universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, scriitori, artişti, profesori ai colegiilor, liceelor şi şcolilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Ploieşti, Breaza.

După numai cinci zile de consultări publice, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, în ciuda semnalelor de opoziţie primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus în dezbatere publică un proiect de Lege a manualului şcolar. În aceeaşi zi, ministrul Educaţiei îşi exprima public, fără echivoc, intenţia de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP şi transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor şcolare.

În data de 9 octombrie, premierul Mihai Tudose a declarat, la un post de televiziune, că ” săptămâna asta – săptămâna viitoare, domnia sa (n.r. ministrul Educaţiei, Liviu Pop) va intra în şedinţa de Guvern cu o nouă lege a manualului unde vom stabili clar că e un manual, se editează la Editura Didactică şi Pedagogică şi se tipăreşte la Imprimeria Naţională şi am închis subiectul”.

Citeşte şi Mihai Tudose: Ministrul Educaţiei va intra în guvern cu o lege a manualului

 

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România