Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Pfizer-BioNTech pentru încă 300 de milioane de doze de vaccin

Comisia Europeană a anunţat vineri un nou acord cu compania Phizer/BioNTech pentru achiziţionarea a 200 de milioane de doze din vaccinul anti-Covid, cu opţiunea de suplimentare cu alte 100 de milioane.

08 ian. 2021, 14:31
Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Pfizer-BioNTech pentru încă 300 de milioane de doze de vaccin

Uniunea Europeană (UE) a încheiat un nou acord cu Pfizer/BioNTech pentru achiziţionarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin COVID-19, în plus faţă de cele 300 de milioane deja cumpărate, dublând astfel numărul de doze achiziţionate de la aceşti producători, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Agerpres.

„Comisia Europeană le-a propus astăzi (vineri) statelor-membre ale UE să cumpere o cantitate suplimentară de 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona alte încă 100 de milioane de doze”, se spune în comunicat.

„Acest lucru îi va permite UE să cumpere în total 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este deja folosit pe teritoriul UE”, subliniază comunicatul.

Uniunea Europeană anunţa achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin

Von der Leyen a precizat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.

Vaccinul, denumit Comirnaty, a fost primul dintre cele două vaccinuri aprobate până acum pentru a fi utilizate în UE. Campania de vaccinare din UE cu vaccinul produs de alianţa germano-americană Pfizer-BioNTech, a demarat în decembrie.

Executivul UE, care negociază în numele statelor-membre, a asigurat contracte pentru livrarea a mai mult de 2 miliarde de potenţiale vaccinuri, de la şase producători. Celelalte patru vaccinuri nu au primit deocamdată undă verde de la Agenţia Europeană de Medicamente.

Alături de lideri ai UE, Comisia Europeană a devenit şi ea ţinta criticilor, cetăţeni europeni fiind nemulţumiţi de relativa încetineală cu care a demarat campania de vaccinare pentru cei 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar.

UE a mai aprobat vaccinul Moderna, însă aşteaptă încă livrarea primelor 160 de milioane de doze.

Situaţia vaccinării este alarmantă pentru Franţa. Franţa a vaccinat într-o săptămână cât a vaccinat Germania în 30 de minute, 516 oameni.

Bruno Megarbane, şeful serviciului de reanimare şi toxicologie de la spitalul Lariboisière, din Paris, spune că “nu putem rămâne în acest ritm. Calculele lasă să se înţeleagă că ar trebui 3.000 de ani pentru a fi vaccinaţi”.

Doar 40% dintre francezi vor să se vacineze, lucru ce face ca Franţa să câştige titlul de “campioană mondială” pe ultimul loc în rândul ţărilor ce se vaccinează.

O statistică făcută pe 8 ţări din Uniunea Europeană situează Franţa pe ultimul loc, Germania fiind pe primul, urmând Italia, cu 128.880 vaccinaţi, Spania cu 82,834, Polonia cu 50.833, România 25.508, Ungaria 12.000 şi Estonia cu 2.532.

Doar 40% dintre francezi vor să se vacineze, lucru ce face ca Franţa să câştige titlul de “campioană mondială” pe ultimul loc în rândul ţărilor ce se vaccinează.

Citeşte şi: Autorităţile se pregătesc să înceapă a doua etapă a vaccinării. Ce categorii vor fi imunizate