Uniunea Europeană adoptă noi măsuri împotriva EVAZIUNII FISCALE din Europa

Miniştrii europeni ai finanţelor s-au pus de acord marţi cu privire la două texte pentru consolidarea legislaţiei Uniunii Europene pentru a combate mai eficient frauda şi evaziunea fiscală în Europa.

09 dec. 2014, 20:02
Uniunea Europeană adoptă noi măsuri împotriva EVAZIUNII FISCALE din Europa

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii finanţelor au adoptat o directivă privitor la schimbul de informaţii obligatoriu şi automat între administraţiile fiscale, referitoare la persoanele fizice.

Acest domeniu, în directiva europeană actuală privind cooperarea administrativă, acoperă veniturile profesionale şi pensiile, dar şi unele produse privind asigurările de viaţă şi veniturile bunurilor imobiliare. El va fi extins asupra dobânzilor, dividendelor şi altor venituri, precum şi asupra soldelor conturilor.

Statele membre trebuie să transpună acest text în legislaţiile naţionale până la finalul anului viitor.

Citeşte şi Ponta i-a invitat la Guvern şi pe şefii serviciilor de informaţii, pentru combaterea evaziunii

Al doilea text adoptat marţi introduce o clauză ”anti-abuz” în directiva europeană ”companii mamă-fiică”. Directiva vizează evitarea dublei impozitări în cazul companiilor cu activitate în mai multe ţări membre UE.

Astfel, textul cere ca statele membre să scutească de la impozitare beneficiile pe care companiile-mamă le primesc de la filialele lor stabilite în alte ţări membre ale UE.

Clauza ”anti-abuz” are ca scop să împiedice ca unele grupuri să deturneze directiva pentru a se sustrage total de la plata taxelor şi a impozitelor.