Uniunea Europeană aprobă amânarea Brexitului

Klaus Iohannis și ceilalți lideri ai Uniunii Europene susţin amânarea retragerii Marii Britanii din Blocul comunitar, afirmă un oficial de la Bruxelles citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

23 oct. 2019, 18:45
Uniunea Europeană aprobă amânarea Brexitului

Liderii celor 27 de state europene au exprimat susţinere pentru amânarea Brexit după data de 31 octombrie, dar nu au stabilit încă pentru cât timp, fiind purtate discuţii la nivel de ambasadori.

„Toţi au convenit asupra necesităţii unei amânări, pentru evitarea producerii unui Brexit fără acord. Durata amânării face obiectul discuţiilor care continuă”, a declarat un oficial UE citat de AFP şi Le Figaro.

Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în contextul impasului politic din Marea Britanie, că le va recomanda liderilor Uniunii Europene să aprobe cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a Brexit, potrivit Agerpres

„Ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a întrerupe procedura de ratificare a Acordului de retragere din UE şi pentru a evita producerea unui Brexit fără acord, le voi recomanda liderilor celor 27 de state UE să accepte solicitarea de prelungire a negocierilor. În acest sens, voi propune o procedură scrisă”, a declarat Donald Tusk prin Twitter.

Premierul Boris Johnson a trimis sâmbătă o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficiali guvernamentali de la Londra au declarat pentru BBC News că Boris Johnson a refuzat să semneze scrisoarea formală şi a argumentat că el consideră o greşeală decizia Camerei Comunelor de a amâna producerea Brexit.

Potrivit Sky News, Guvernul britanic a cerut amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020, dar Boris Johnson a transmis încă o scrisoare în care îndeamnă Bruxellesul să nu accepte nicio amânare, în cadrul planului său de a-i convinge pe membrii Camerei Comunelor să aprobe urgent Acordul de retragere din UE.